The Legend -Dilip Kumar

Dilip Kumar, geboren als Muhammad Yusuf Khan in Pesjawar (Pakistan), was een Indiase filmacteur, filmproducent en politicus. Hij speelde in meer dan 65 films en kreeg negen Filmfare Awards. Critici beschouwen hem als een van de grootste acteurs in de geschiedenis van de Hindi-cinema.

Dilip Kumar overleed na een langdurige ziekte op 98-jarige leeftijd.
11 december 1922 – Bombay, 7 juli 2021

Dilip Kumar was de zoon van een fruitverkoper. Hij had elf broers en zussen. Eind jaren dertig verhuisde het gezin naar Bombay. In 1942 kwam hij in de filmindustrie terecht dankzij actrice Devika Rani, die tevens eigenares was van een filmstudio, Bombay Talkies. In de studio hielp hij de scriptschrijvers met zijn kennis van Urdu. Hij ontmoette hier onder andere filmacteur Ashok Kumar, die hem later adviseerde te acteren.
In 1944 maakte hij zijn filmdebuut onder de naam Dilip Kumar, dit op verzoek van Rani. De film was “Jwar Bata” en Kumar speelde hierin de hoofdrol. Deze film en de paar films erna hadden geen succes, de eerste filmhit kwam pas in 1947 toen hij tegenover Noor Jahan speelde in “Jugnu”. Daarna volgden de succesfilms “Shaheed”, “Mela” (beiden uit 1948) en “Andaz” (1949), waarin hij speelde naast Raj Kapoor en Nargis. “Shabnam” deed het eveneens goed.

Op 11 oktober 1966 trouwde de 44-jarige Kumar met de actrice Saira Banu, die 22 jaar jonger was. Het huwelijk bleef kinderloos. Tussen 1981 en 1983 was Kumar ook kort getrouwd met Asma Sahiba, waardoor er tijdelijk sprake was van een polygame huwelijk.

Dilip Kumar wordt beschouwd als een van de grootste acteurs in de geschiedenis van de Hindi-filmindustrie. Hij heeft de meeste awards van alle Indiase acteurs, acht Filmfare Best Actor-awards en is 19 keer voor een Filmfare-award genomineerd. In 1993 kreeg hij een Filmfare Lifetime Achievement Award.

Kumar werd benoemd tot Sheriff of Mumbai (een eretitel), in 1980. In 1991 eerde India hem met een Padma Bhushan, in 1994 kreeg hij de Indiase filmprijs Dadasaheb Phalke Award en in 2015 de Padma Vibhushan. Andhra Pradesh eerde hem met de NTR National Award (1997).
De regering van Pakistan gaf Kumar de Nishan-e-Imtiaz, de hoogste burgerlijke onderscheiding van Pakistan, in 1998.De politieke partij Shiv Sena in Maharashtra had hiermee problemen, maar uiteindelijk mocht hij de prijs houden. Hij was de tweede Indiase burger die deze onderscheiding kreeg. In 2009 kreeg Kumar ook een CNN-IBN Lifetime Achievement Award.

Deel dit artikel op social media!

Related posts