Subh Divali

Zondag 12 november vieren we Diwali met de aanwezigheid van het Licht, in ons en om ons heen. Want het Licht is het symbool van Kennis, Bevrijding, Geestelijke verlichting en natuurlijk Lakshmi Maa met Haar warmte en Haar liefde.

Divali, ook DeepavaliDiwali of Deevali genoemd is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

De mensen én hun huizen horen rein te zijn tijdens Divali; dat wil zeggen zuiver en schoon. Hindoes vasten op de vijf dagen van Divali; dat wil zeggen dat men geen vlees, ei(producten) of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood. Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten.
In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. Tijdens de derde dag wenst men elkaar, Shubh Divali, wat Gelukkig Lichtjesfeest betekent.

Tijdens Divali wordt de Hindoe-godin Lakshmi (van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed) vereerd. Het feest is echter over heel India verspreid, en door het eeuwenlange isolement zijn er verschillende legenden en verhalen rond het feest gevormd.

Bij Divali wordt de feestelijke terugkeer gevierd van de hindoegodheid prins Rama, zijn gemalin Sita en zijn jongere broer Lakshman in de stad Ayodhya, waarna Rama tot koning wordt gekroond. Ze kwamen terug nadat Rama de demon Ravana had gedood, die zijn vrouw Sita had ontvoerd
 

Dag 1:
Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashvin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.

Dhanteras: Watte, sesamolie, ghee, rooswater, wierook, 2 grote diya’s, 1 normale diya, 2 thali’s elk met gewassen rijst, paddi (dhan), jauw (tarwe), mais, witte sesam, zwarte sesam, rood gekleurde rijst, lucifers, gele bloemen, 1 lota met water en een lepel, prashaad (optioneel).
 

Dag 2:
Bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14e dag van de maand Ashvin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.

Narakchaturdashi:Watte, sesamolie, ghee, rooswater, wierook, 1 grote diya, 1 normale diya, 13 kleine diya’s (optioneel), 1 thali met gewassen rijst, 1 lota met water en een lepel, prashaad (optioneel).
 

Dag 3:
Het feest Divali is de belangrijkste dag van de Lakshmi-puja, die geheel in het teken staat van de godin Lakshmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag de god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.

Watte, ghee, 1 grote diya, oneven aantal diya’s, 1 normale diya voor aarti, wierook, rooswater, gele/rode/witte bloemen, 1 lota met water en een lepel, prashaad (optioneel).
 

Dag 4:
Genaamd Padwa of Varsha-pratipada die de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-savat: de jaartelling van de Hindoes.

Govardhan Pujan: Gele/rode/witte bloemen, rooswater, wierook, diya voor aarti met ghee, 1 lota met water en een lepel, prashaad.
 

Dag 5:
Bekend als Bhaiya-Dooj, (Bhayyaduj, Bhaubeej en Bhayitika). Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

 Bhaiya Dooj: 1 thali met diya voor aarti, chandan, rijst, bloemen, iets zoets voor je broer.

Moge Lakshmi Maa ons zodanig verlichten,
dat het duistere geen plek meer zal hebben in ons leven.
Moge Lakshmi Maa ons zodanig verwarmen,
dat wij een ander niets anders hebben te bieden dan haar warmte en Haar licht.
Moge Lakshmi Maa ons zodanig omarmen, dat wij in gelukzaligheid,
in een ieder Haar evenbeeld zullen zien, en Haar omhelzing door kunnen geven!

Jay Laksmi Maa!

Voor diegenen die de dia’s aansteken bij zonsondergang, zijn dit de bijhorende tijden;
Nederland om 17:05
Suriname om 18:21

De tijden van de zonsondergang zijn de vedische tijden. Hierbij wordt niet naar de rand van de zon, maar naar het middelpunt van de zon gekeken.

De mantra om de dia’s aan te steken;

लक्ष्मी करो तु कल्याणं आरोग्यं सुख संपदम्।
मम शत्रु विनाशाय दीपज्योतिर नमोऽसतुते॥

AUM Lakshmi karo tu kalyaanam, aarogyam sukha Sampadam |
mama shatru vinaashaaya, deepa jyotir namostute ||

Oh Lakshmi Maa, U bent de bron van ware geluk,
de Vernietiger van alle ziekten en de brenger van voorspoed.
Oh Maataa, alstublieft, helpt U mij om al mijn innerlijke vijanden te vernietigen.
We buigen voor dit licht, wat als symbool staat voor uw aanwezigheid.

Mantra en gebed tot Laksmmi Maa:

असतो मा सद्गमय तमसो मा ज्योतिर्गमय
मृत्योर्मा अमृतं गमय

Om Asato Maa Sad-Gamaya | Tamaso Maa Jyotir-Gamaya |
Mrtyor-Maa Amrtam Gamaya ||

Van Onwaarheid, Leid Mij Naar Waarheid
Van Duisternis, Leid Mij Naar Licht
Van Dood, Leid Mij naar onsterfelijkheid

Subh Diwali 🪔 🪔 

Meer dan 900.000 dia’s verlichten Ayodhya in India. Het is een wereldrecord! De lichtjes horen bij Diwali, een van de belangrijkste feesten uit het Hindoeïsme.

Deel dit artikel op social media!

Related posts