Navratri – Ramnavi 2021

Het is geen toeval dat we eerst Holi hebben gevierd, maandag 12 april Navaratri en op 21 april Ramnavmi zullen vieren. Er is een verband tussen deze drie gedenkdagen.

Holi
Holi is het begin van de lente, begin van het nieuwe jaar. Het markeert de overwinning van goed op kwaad. Alleen als het kwaad in ons leven is vernietigd, kunnen we werken aan een beter leven. Een dag voor Holi is de kwaadaardige tante van Bhakta Prahlada, op de brandstapel verbrand. Ze wou Bhakta Prahlada verbranden, maar is zelf in vlammen opgegaan. Op Holi-dag hebben we feestelijk gevierd dat het goede heeft gezegevierd.
In het praktijk houdt dat in dat we weigeren om iets slechts te doen. Want door slechte dingen te doen, wordt het kwade weer tot leven gewekt.

Navaratri
Tijdens Navaratri proberen we, met de zegen van Durga Mata, alle blokkades die door het kwaad is ontstaan, te vernietigen. Navarati betekent negen nachten.

In de eerste drie nachten wordt Durga Mata aanbeden. Ze verdrijft avidya ( onwetendheid ) en tamo guna ( negatieve energie ). Hierna is het mogelijk om vidya ( kennis ) en bhakti ( spiritualiteit ) te cultiveren.

In de tweede groep van drie nachten wordt Laksmi Mata aanbeden. Zij vult je leven met liefde, vreugde en rijkdommen. Als je voldoende eten hebt en allerlei weelde om van te genieten, wordt het tijd om op zoek te gaan naar onze schepper.

In de derde groep van drie nachten wordt Sarasvati Mata aanbeden. Zij geeft je kennis. Je komt erachter dat je niet dit lichaam bent, maar de ziel die in het lichaam woont. Verder krijg je informatie over het hogere doel van je leven. Tenslotte krijg je informatie over je oorspronkelijke spirituele vader.

Ramanavmi
Ramnavmi is de verschijningsdag van Ramachandra Bhagavaan. Hij is je oorspronkelijke spirituele Vader. Hij wordt ook Maryada Purushotam Rama genoemd. Hij wordt zo genoemd omdat Hij in praktijk heeft laten zien hoe de mens volgens correcte normen en waarden hoort te leven.

Dit is de dag dat we Bhagavaan ( God ), uitnodigen om in onze hart te komen wonen. Hij is onze oorspronkelijke vader. Deze liefhebbende Vader heeft sinds onheuglijke tijden, tijdens al onze reïncarnatie, voor ons gezorgd.
Het is nu tijd om Hem een plek te geven in onze hart en Hem te aanbidden.

Subh Navaratri,
Moge Durga Mata al je blokkades weghalen en Sri Ramachandra Bhagavaan voor altijd in je hart blijven wonen.

 

Bron: onbekend 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Related posts