International Women’s Day

International Women’s Day:
our world needs female leadership

“Nothing about us without us”, dit is het motto van Lina Zedriga. Lina komt uit Uganda en weet dat veel vrouwen en meisjes hier slachtoffer zijn van huiselijk en seksueel geweld, vrouwenbesnijdenissen en kindhuwelijken. Deze slachtoffers worden bijna niet geholpen door instanties, zo zullen veel politieagenten aangeven dat huiselijk en seksueel geweld binnen een huwelijk geaccepteerd moet worden. Lina is van mening dat de positie van de vrouw sneller vooruit zal gaan als vrouwen meer inspraak hebben bij politieke besluitvormingen. Waarom zouden alleen mannen moeten bepalen wat vrouwen wel en niet mogen? Vrouwen weten het beste hoe de vrouwenrechten verbeterd kunnen worden, vandaar de uitspraak “nothing about us without us”. Lina helpt vrouwelijke vluchtelingen uit Zuid-Sudan om een leiderspositie in te nemen binnen de vluchtelingenkampen. Vrouwelijke leiders zullen eerder proberen de vrouwenrechten in een land te verbeteren. Vorig jaar heeft Lina in Het Atrium (Den Haag) op Internationale Vrouwendag verteld over de situatie van vrouwen in Uganda en hoe zij hen probeert te helpen. Er is namelijk nog een lange weg te gaan naar gelijke rechten! 

Sinds 1911 wordt International Women’s Day (IWD) jaarlijks op 8 maart gevierd. Op deze dag worden sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen wereldwijd benadrukt om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Ieder jaar staat in het teken van een bepaald thema, dit jaar is het thema #EachforEqual. Dit thema is voortgevloeid uit het begrip ‘collective individualism’. Genderneutraliteit is niet alleen voordelig voor vrouwen, het laat ook de economie en gemeenschappen goed draaien. Wij zijn stuk voor stuk verantwoordelijk voor onze acties en denkwijze over het veranderen van stereotypes en het verbeteren van situaties rondom genderneutraliteit. Hiermee dragen wij samen bij aan het geheel. Omdat niet alle personen op dezelfde manier denken, is het belangrijk bewustzijn te creëren op dit gebied.

Door de vrouwenemancipatie hebben vrouwen (in vooral Westerse landen) nu veel meer rechten dan 100 jaar geleden. Zo hebben vrouwen nu stemrecht, kiesrecht en mogen ze zelf een bankrekening beheren. In de jaren ’90 werd de focus gelegd op het veranderen van de structuur binnen organisaties. Er zouden meer vrouwen in topposities moeten komen om zo de gendergelijkheid te verbeteren. Ondanks de vele vooruitgangen zien we helaas nog vaak dat vrouwen in de minderheid zijn aan de top.
Zo zijn er bijvoorbeeld maar 6 landen waarbij mannen en vrouwen gelijke rechten hebben in de wet (België, Denemarken, Frankrijk, Letland, Luxemburg en Zweden). Nederland staat op een score van 94,38. Nederland kan zich nog verbeteren met pensioenopbouw in de tijd dat vrouwen voor kinderen zorgen en met doorbetaald ouderschapsverlof. Wat er de afgelopen tijd in Nederland wel is verbeterd, is het invoeren van wetten om huiselijk geweld tegen te gaan en de uitbreiding van het vaderschapsverlof.

Ook dit jaar wordt er weer een evenement in Het Atrium (Den Haag) georganiseerd om Internationale Vrouwendag te vieren (gratis toegang). Vanaf 19:00 uur ben je welkom om deel te nemen aan deze viering, Miss Awareness zal de viering ook bijwonen. Je kunt hier genieten van o.a. kunst, poëzie, muziek, en lezingen. Ook de fototentoonstelling ‘She’s got the power’ kan worden bezichtigd in Het Atrium. Deze tentoonstelling bestaat uit portretten van vrouwen uit verschillende landen. Ieder van hen is gedreven om een hoge positie te halen zodat ze de samenleving gelijkwaardiger kunnen maken. Zoals Lina zou zeggen: “our world needs female leadership” want alleen op die manier kun je een verschil maken. Zelf kun je al het verschil maken door bewustzijn te creëren: changes begin by raising awareness!

Gepubliceerd door Miss Awareness
8 maart 2020, Den Haag

Spread the love
  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    43
    Shares

Related posts

Leave a Comment