Strijd onder Hindoestanen

Als ik op straat loop en een andere Hindoestaan of een groep Hindoestanen zie lopen, dan is mijn ervaring dat ik van top tot teen wordt bekeken. En niet vriendelijk, nee! Ik heb het gevoel alsof ik onvriendelijk wordt bekeken. Het kan niet zo zien dat ik alleen mensen tegenkom met een RBF-gezicht (Resting Bitch Face), dus het moet wel iets anders zijn. Ik betrap mezelf erop dat ik het gedrag overneem en onvriendelijk terug kijk. Waarschijnlijk zijn dat mijn spiegelneuronen die het overnemen. Maar, ik maak me ook schuldig aan het gedrag. Ik kan niet uitsluiten dat ik ook een strak gezicht opzet als ik andere Hindoestanen zie. Moeten we elkaar iets bewijzen, is dat het? Het is niet alleen op straat, het gebeurt op meerdere plekken en op meerdere punten. Waarom is er toch zoveel strijd onder Hindoestanen?

Gunfactor

Hindoestanen willen graag goed zijn in dingen. Je hoort vaak dat een moeder “opschept” over de diploma van haar zoon of dochter. Aan de ene kant is het logisch, je kind heeft iets bereikt en dat mag wel gedeeld worden. Aan de andere kant is die persoon niet de enige met een kind dat iets bereikt heeft. Het wordt dus ook pas vervelend als iemand constant opschept over zijn of haar kind en niet inziet dat een ander kind ook goed bezig is. Heeft de strijd onder Hindoestanen dan te maken met de gunfactor? Gunnen we het elkaar dan niet?

Strijd op straat

Het kan zijn dat bijvoorbeeld Nederlanders ook ervaren dat zij op straat vreemd aangekeken worden door andere Nederlanders. Maar ik heb dat nooit gehoord, dat betekent niet dat het niet gebeurt, ik ben er alleen niet bekend mee. Het lijkt wel een bevolkingsding te zijn. Misschien speelt het ook wel bij andere bevolkingsgroepen. Maar waarom is er dan zoveel strijd op straat? Waarom is het noodzakelijk om je poker face op te zetten als je iemand van je eigen afkomst ziet?

Mogelijke verklaring

Een mogelijke verklaring voor de strijd onder Hindoestanen kan zijn dat zij een moeilijke weg hebben afgelegd. Hindoestanen komen oorspronkelijk uit India, maar de ouders of (over)grootouders zijn als gastarbeiders vanuit India naar Suriname gebracht. Hindoestanen hebben een bestaan moeten opbouwen in Suriname, maar later ook in Nederland. Dit geldt uiteraard ook voor andere bevolkingsgroepen.

Ik denk dat Hindoestanen zich van hun beste kant willen laten zien. Wat ze allemaal bereikt hebben, hun status. Dat laten ze dan bijvoorbeeld op straat zien. Je stelt je niet kwetsbaar op, maar je stelt je zelfverzekerd op. Wellicht is dit dan ook de verklaring waarom er onvriendelijk naar elkaar wordt gekeken. Deze mogelijke verklaring kan ook gerelateerd zijn aan waarom Hindoestanen graag “opscheppen” over wat hun kinderen allemaal bereikt hebben. Het is noemenswaardig om te delen met anderen. De valkuil is alleen dat ze daarin doorslaan en geen oog hebben voor de ander.

Ik weet niet of mijn mogelijke verklaring juist is. Het komt voort uit mijn eigen observatie en mijn eigen gedrag en daar heb ik een theorie op gebaseerd.

Herken jij dit ook binnen je eigen bevolkingsgroep? Wat zijn volgens jou de verklaringen voor deze gedragingen?

Shalini 

Deel dit artikel op social media!

Related posts