Wan Pipel

“One was black. One was white. One was brown.”

Een jonge, in Nederland woonachtige Surinamer keert terug naar Suriname als zijn moeder op sterven ligt. Daar raakt hij in de ban van zijn geboorteland en bouwt hij een nieuw leven op met een Hindoestaanse vrouw. De eerste Surinaamse speelfilm Wan Pipel werd een klassieker.
Met Wan pipel sneed De la Parra destijds beladen thema’s aan; kiest Roy (Borger Breeveld) voor zijn witte Nederlandse vriendin Karina (Willeke van Ammelrooy) of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday) om Suriname te helpen opbouwen?

De la Parra’s magnum opus is een romantische en politieke film over de in Nederland studerende Roy Ferrol die terugkeert naar Paramaribo. Wan pipel is de eerste speelfilm opgenomen in het net onafhankelijk geworden Suriname. Hij liet de onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname. $corpio Films ging echter failliet en De la Parra (Frank en Eva) en Verstappen (Blue movie) gingen ieder hun eigen weg. Tegenwoordig wordt Wan pipel beschouwd als een klassieker en elk jaar rond Onafhankelijkheidsdag uitgezonden op de Surinaamse televisie.

Regie: Pim de la Parra
Cast: Borger Breeveld, Diana Gangaram Panday, Willeke van Ammelrooy, Emanuel van Gonter
Jaar: 1976

 

Interview Diana Gangaram Panday (Rubia) actrice film Wan Pipel

 

Related posts

Laat een reactie achter