De Kier – Shantie Singh

Wie is Shantie Singh?

Shantie Singh is schrijfster, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en een creatieve bestuurskundige. Ook wel bekend als ‘glambtenaar’. In 2015 verscheen haar debuutroman Vervoering (uitgeverij De Geus) en dit boek werd genomineerd voor de Inktaap 2016. Haar 2de roman De Kier (ook bij uitgeverij De Geus) is zojuist verschenen.

De rode draad in al haar werk is de kracht van verhalen, verbeelding en de impact van woorden. Zij houdt ervan om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken en heeft een zwak voor de ‘underdog en ‘stille heldinnen’. Omdat zij vaak de mooiste en meest krachtige verhalen met zich meedragen. Thema’s zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan vaak centraal in haar werk. Het is haar passie om eraan bij te dragen de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.
Shantie is in 1982 geboren in Almelo, haar ouders komen uit Suriname en voorouders uit India. Deze veelal verborgen geschiedenis vormde de basis voor haar eerste roman Vervoering. Een familiekroniek over vier generaties van een hindoestaanse familie: binnen 100 jaar verspreid over 3 continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Sinds 2006 woont zij in Rotterdam, de stad met voldoende ruimte voor al haar identiteiten die niet in een hokje te stoppen zijn 😊. Ze is getrouwd met Munish Ramlal.


Beschrijving nieuwe roman De kier
De Kier is een Rotterdams epos over stille heldinnen in de grote stad. We volgen in het verhaal de jonge ambtenaar Uma die in Rotterdam het verschil wil maken in de levens van kwetsbare vrouwen die onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Bij het realiseren van die ambitie stuit ze op tegenstand in de politiek. Collega-ambtenaren laten haar vallen en zelfs vrouwen die in feite hetzelfde doel nastreven zitten haar dwars. Ook de worsteling om in haar persoonlijke leven de vrijheid te krijgen voor het maken van eigen keuzes en een onmogelijke liefde maken het haar moeilijk overeind te blijven. De Kier is vooral een roman die gaat over de kracht van vrouwen. De stille heldinnen. De verborgen vrouwen. De overlevers. Het gaat over de verborgen pijn in de grote stad, over de kracht áchter het verborgen leed.

 
Aanleiding schrijven roman De kier
Ik heb veel verhalen van vrouwen mogen horen de afgelopen jaren. In mijn werk als bestuurskundige. Maar ook daarbuiten zag en hoorde ik veel. Over sociale druk en controle, rigide opvattingen over hoe een vrouw zich moet gedragen, beklemming, onderdrukking, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, verborgen vrouwen die onder dwang van echtgenoot of schoonfamilie heel geïsoleerd leven. En, ja, ik zag en ik hoorde veel pijn. Over verborgen leed in de drukte van de stad Maar wat me verraste: ik zag ook een enorme kracht. Die me raakte, me ontroerde. Eigenlijk was dat wat me niet meer losliet. Slachtoffers ja, maar vooral overlevers. Ik zag de enorme complexiteit. Maar wat ik ook zag was universaliteit. Er zijn zoveel vrouwen die worstelen op zoveel levels. Van wat voor etniciteit of religie dan ook. Allemaal strijders. En zoveel van hun strijd is onzichtbaar. En door dat alles wist ik het, er moet een boek komen. Het lot van een verborgen vrouw in Rotterdam raakte mij een paar jaar geleden diep toen ik er voor het eerst over hoorde. Zo diep dat het me niet meer losliet. Daar is een hele roman uitgegroeid. Het boek is fictie, maar geïnspireerd door de werkelijkheid. In het boek zitten echte verhalen en stemmen tussen de regels en woorden door verweven. Iedere dag weer ben ik dankbaar dat ik de eer heb gehad om zoveel overlevers te mogen kennen, te mogen spreken en luisteren naar hun woorden.


Verhaal achter de titel
De Kier is een gelaagde, geëngageerde roman en liefdesverhaal ineen. Dat geldt ook voor de titel. We kijken door een kier naar verborgen kanten van de stad. En we zien vrouwen die door hun isolatie de werkelijkheid bekijken door een kier. Het boek geeft een inkijkje in verschillende werelden die we pas echt zien als we beter kijken: het werk van ambtenaren achter de statige ramen van het stadhuis, de levens van sterke vrouwen aan de buitenkant – die van binnen eigenlijk strijden, de levens van verborgen vrouwen die als je beter kijkt over zoveel kracht bezitten, het leven van een anonieme kunstenaar en wereldverbeteraar, en een kwetsbaar meisje dat eigenlijk een superheld is.

Waarom Rotterdam als setting voor dit verhaal?
Rotterdam is mijn muze. Sinds ik hier ben komen studeren en wonen en liefhebben, fascineert deze stad mij. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik op de stad lijk, in haar anders-zijn, dynamiek en constante drang tot bewegen en ondernemen, zonder dat alles per se lukt en zonder ooit aan te willen komen. Een roman schrijven over wat zich afspeelt in deze stad, is een droom. En dan niet alleen kijken naar de glooming-&-booming-kanten van de stad, maar ook naar de meer verborgen kanten. Daar kan veel pijn zitten, maar ook zoveel kracht. Schoonheid en strijdlust op onverwachte plekken. Het is een kwestie van anders kijken naar vertrouwde plekken in deze stad; je ontdekt dan zo veel meer dan je had kunnen dromen.

De stad is veel meer dan een decor in het boek. De stad is als het ware zelf ook een soort superheld. Met gewone mensen, soms ook onzichtbaar, die eigenlijk superhelden zijn als je beter kijkt. Als je maar goed kijkt. In het Algemeen Dagblad werd De Kier omschreven als een Rotterdams epos over stille heldinnen, en dan vond ik eigenlijk wel heel erg mooi.


Hindoestaanse personages in roman De kier
Een aantal van de personages in mijn boek is van Hindoestaanse afkomst. Niet als figurant, maar als hoofdpersonages. Ik krijg wel eens de vraag of ik dat bewust heb gedaan. Om een statement te maken. Mijn antwoord is dan: zou je me dit ook hebben gevraagd als het allemaal witte personages waren? Waarschijnlijk niet. Ik heb het boek met deze personages zo geschreven omdat het verhaal zich zo aandiende. Voor mij zijn Hindoestaans-Nederlandse personages vanzelfsprekend en ook onderdeel van onze Nederlandse literatuur.


Hoe te verkrijgen?
De kier is uitgegeven door uitgeverij De Geus. Het boek kost 21,50 euro en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en online – zie www.shantiesingh.com of bol.com.

Het is ook mogelijk om een gesigneerd exemplaar te ontvangen. Stuur hiervoor een mail naar info@shantiesingh.com

Deel dit artikel op social media!

Related posts