Sarnami Bol, Spreek je mee?

Een normale vrijdagavond. Drie Hindostaanse vriendinnen zijn gezellig in gesprek op de bank met een drankje. Het gesprek gaat van luchtige onderwerpen over op geschiedenis en cultuur. Wat is jouw connectie met je afkomst? Op welke manier houd jij binding met jouw cultuur? Het gesprek bracht hen op een zeer bepalende en bindende factor: de taal! 



Met dit in het achterhoofd introduceerden zij afgelopen juni het social-media account Sarnami Bol. Hiermee willen zij de taal Sarnami meer bekendheid geven.

 

Het Sarnami maakt deel uit van de Surinaams-Hindostaanse cultuur. De taal is een echte Khichri Bhasa; een mengelmoes van talen en dialecten. Het begon met de Brits-Indiase contractarbeiders. Zij spraken Hindi vermengd met Indiase dialecten. Later werd de taal aangevuld met o.a. woorden uit het Sranan Tongo, Nederlands en Engels.

Bij de Millennials (geboren tussen 1980-1999) en de generatie Z (geboren tussen 1990-2010) lijkt de taal aan populariteit te verliezen. Dat triggerde de dames achter Sarnami Bol om in actie te komen. 

„Wij merkten in onze omgeving op dat veel jongeren de taal (helaas) niet meer machtig zijn. Dat begrijpen we ook. Wij zijn bijna allemaal in Nederland geboren. Dan bevind je je eigenlijk in drie werelden: De Nederlandse, Surinaamse en Indiase”, vertelt Zhunaysha Gajadhar, een van de oprichters.

„Thuis zijn velen primair opgevoed met de Nederlandse taal. Ook in het dagelijks leven spreken we voornamelijk Nederlands. Door de invloed en populariteit van Bollywoodfilms en muziek lijkt er een sterkere binding te zijn met het Hindi, waardoor het Sarnami naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.”


Veel jongeren verstaan het Sarnami wel omdat ze de taal op feestjes of bij familie thuis horen, maar spreken het zelf niet. Zhunaysha ziet dit ook veel in haar omgeving. “Je hoort vaak ‘Ik heb een accent, ik kan het niet spreken of waarom zou ik het gebruiken?’ Dat is jammer, want taal verbindt.”

„Wanneer wij onderling Sarnami praten, zijn mensen vaak verrast en krijgen we (vooral van oudere mensen) complimenten dat we het überhaupt kunnen spreken. Wij raakten hierover met elkaar in gesprek en wilden iets starten waarmee we onze liefde voor de taal kunnen verspreiden. De taal is een groot deel van je culturele erfgoed en met taalverlies volgt uiteindelijk ook cultuurverlies. Dat zou zonde zijn”, aldus Zhunaysha. 

Met elke post op Sarnami Bol hopen de dames het publiek een stukje herkenning te bieden. Misschien dat het je aanzet om wat vaker Sarnami te praten.

Dus of je de taal nu spreekt of juist niet en dit graag wil leren, Sarnami Bol neemt je mee in de wereld van het Sarnami.

 



Check @SarnamiBol op Instagram en Facebook.

Written by 

Related posts

Leave a Comment