Ramdew Chaitoe

Ramdew Chaitoe (19 december 1942 – Rotterdam, 6 juni 1994) was een Surinaams zanger en harmoniumspeler. Hij is de mogelijk eerste Surinaamse zanger die een album in de muziekstijl baithak gana uitbracht en de eerste Hindoestaanse zanger uit Suriname die doorbrak in het Caraïbische gebied.

 Chaitoe werd geboren op 19 december 1942 te Leiding 19 in het voormalige district Suriname. Hij was de zoon van de pandit en Schriftgeleerde Sewpersad Chaitoe (†) die in het dagelijks leven de titel van Shastri meedroeg.
Moeder ‘Sabrang’ Chaitoe (†) was in de jaren ‘60 actief in de populaire vrouwenband Roshnie Nari Sangeet Samaadj. De grootvader van Chaitoe was een Britsch-Indische immigrant, vermoedelijk geheten Harkhoe Chaitoe die in 1907 in Suriname aankwam en te werk gesteld was te Plantage Alliance.
Deze immigrant was ook een zanger en betrokken in de natak-scéne. Chaitoe begon met het harmonium vanaf ongeveer zijn 12de jaar onder andere voor zijn vader en in de toneelopvoeringen van buurtgenoot Mangroe ‘Melkman’ Sakkal.
Wat het zingen betreft werd Ramdew Chaitoe beïnvloed door zowel zijn vader (theoretisch) als zijn moeder. In zijn jongere jaren was Ramdew Chaitoe meer een worstelaar en voetballer dan een zanger. Met zijn worstelvereniging nam hij eind jaren ‘60 deel aan wedstrijden bij Naks. In de jaren ’60 deed Chaitoe volgens Shabier Ishaak zijn intrede in het populaire zondagse baithak gana West Indies-programma op Rapar van de bekende radiopersoonlijkheid en cultuurpromotor Rashied Pierkan (†).

De Roshnie Sangeet Samaadj werd eind jaren ‘60/begin jaren ‘70 opgericht door Chaitoe. Al in jaren ’60 zou Chaitoe deel geweest zijn van Surinaamse entourages die de ‘chutney’-muziek brachten naar Trinidad ook onder Pierkhan en zijn Trinidadiaanse cultuurvriend Moean Mohamed (†). Chaitoe trad ook op in Guyana.
Begin jaren ’70 raakte Ramdew Chaitoe betrokken in een strafzaak en werd hij veroordeeld. De muzikale vorming van Chaitoe nam vanaf toen een vlucht. Vader Chaitoe was regelmatig met een harmonium in de gevangenis om te helpen aan het reïntegratieproces van gevangenen, maar in het bijzonder van zijn zoon. Na zijn vrijlating raakte de muzikale carriére van Chaitoe in een stroomversnelling. Tot zijn groep behoorden o.a. andere Jasdew Sewnath, Mahinder Sewnandan, Harripersad ‘Belwa’ Sewnandan, broertje Ramdjegat Chaitoe, Mangroe Sakkal en ook de populaire Radjoe Sewgolam (†).
De liederen van Chaitoe werden deels door zijn vader en deels door hem zelf gecomponeerd. Chaitoe trad behalve op de radio en tv, veel op bij Hindoestaanse feesten. I
n 1976 werd de eerste plaat door Chaitoe opgenomen (The Star Melodies of Ramdew Chaitoe) het populaire nummer ‘Ek hath mein deshh ke djhanda’. Van dit lied bestond een vroegere versie met een enigszins afwijkende tekst geproduceerd door Ramdin ‘Harry van Marienburg’ Goeptar (1918-2009). Ramdew Chaitoe heeft in totaal 7 langspeelplaten, 3 singles en 8 CD’s geproduceerd. Chaitoe nam in de jaren ’70 deel aan zangcontesten waarin o.a. de Trinidadiaan Yusuf Khan meedeed en liet zich enkele keren kronen tot de Caribbean Champion zoals in 1980.

Zijn vader, Pundit Shastrie Sewpersad Chaitoe, was landbouwer en daarnaast harmoniumspeler en liedschrijver van Hindoestaanse muziek. Hij leerde zijn zoon op jonge leeftijd muziek spelen en liet hem wekelijks optreden tijdens ceremonies in de Hindoetempel. De jongen trad vervolgens op met topartiesten uit de Surinaamse muziekwereld.
Zoon Deepan Chaitoe speelde bongo in zijn band en heeft het na jaren later overgedragen aan zijn zoon Dhiradj Chaitoe.

In 1958 bracht hij het album King of Suriname uit, dat ook bekend staat onder de naam The star melodies of Ramdew Chaitoe. Het album is mogelijk het eerste baithak-gana-album in Suriname en bevat religieuze en volksliedjes die hun oorsprong kennen in de regio rond noordoostelijk India en Nepal. Tijdens zijn reizen door het Caraïbische gebied bouwde hij een naam op als zanger en harmoniumspeler. Met zijn album brak hij niet alleen door in eigen land, maar in de hele regio. Hij reisde door naar Europa en vervolgens naar New York, waar hij in 1976 een optreden gaf.

Chaitoe overleed in Rotterdam in de avond van 6 juni 1994 aan een hartaanval terwijl hij sliep. Hij is 51 jaar oud geworden.

Hij liet tientallen muziekstukken na. Hij ging de geschiedenis in als een van de pilaren onder de Indo-Caraïbische muziek. Zijn album King of Suriname (1958) en het album Lets sing & dance (1968) van de Surinaamse zangeres Dropati bleven tot het eind van de eeuw genoteerd als de twee best verkochte Hindoestaanse albums in de Caraïben.

Aanstaande zondag 19 december is er vanaf 17:45 uur een live stream uitzending ter ere van the legend Ramdew Chaitoe! Er zullen aardig wat bekenden vanuit heden en verleden meedoen aan deze muzikale ode en daarnaast zullen er ook unieke live beelden worden getoond van the legend himself! Dus kijk aanstaande zondag via YouTube of Facebook naar deze enerverende live sessie!

Tribute to Ramdew Chaitoe 2021 | Facebook 

Bron: Wikipedia – Dhiradj Chaitoe

Related posts

Laat een reactie achter