Ram Mandir Ayodhya

Ram Mandir is een hindoetempel die in aanbouw is in Ayodhya, Uttar Pradesh, India. De tempel bevindt zich op de plaats van Ram Janmabhoomi, de geboorteplaats van Rama, één van de belangrijkste godheden van het hindoeïsme. De bouw van de Ram Janambhumi-tempel is een bewijs van het culturele erfgoed en de religieuze overtuigingen van miljoenen hindoes over de hele wereld. Op 22 januari 2024 is de inwijding van de Ram mandir, dit word wereldwijd gevierd .

Verschillende bevindingen van Archeological Survey of India (ASI) hebben het bestaan ​​bevestigd van een hindoetempel waarop de Babri-moskee is gebouwd. Twaalf zuilen van Babri zijn gemaakt van overblijfselen van een hindoetempel.
De Ayodhya Ram Mandir neemt een uitzonderlijke plaats in het culturele en religieuze tapijt van India. De stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Sarayu, wordt beschouwd als de geboorteplaats van Lord Ram, één van de meest gerespecteerde goden in het hindoeïsme. Eeuwenlang is Ayodhya een pelgrimsoord geweest voor miljoenen toegewijden van over de hele wereld.

Ramayana, een hindoe-epos waarvan de vroegste gedeelten dateren uit het eerste millennium voor Christus, stelt dat de locatie van Rama’s geboorteplaats aan de oevers van de Sarayu-rivier in Ayodhya ligt. Een deel van de hindoes beweert dat de exacte plaats van Rama’s geboorteplaats de plek is waar ooit de Babri Masjid stond in het huidige Ayodhya, Uttar Pradesh.

Volgens deze theorie hebben de Mughals een hindoeïstisch heiligdom gesloopt dat de plek markeerde, en in plaats daarvan een moskee gebouwd. De moskee werd tussen 1528 en 1529 gebouwd door Mir Baqi, een commandant van de Mughal-keizer Babur.

Er heeft een jarenlange strijd plaatsgevonden voordat Hindoes de erkenning hebben gekregen dat Janambhumi inderdaad de geboorteplaats van onze geliefde Shri Ram is en deze mandir gebouwd kon worden. 

Jai Shri Ram 🙏

De inwijdingsceremonie van Heer Ram Lalla in de Ram Janmobhoomi Mandir in Ayodhya, India, zal vanaf 16 januari zeven dagen duren. Op 16 januari zal de door de tempel trust aangestelde gastheer de verzoeningsceremonie uitvoeren. Het ‘Dashvidh’ bad, Vishnu aanbidding en het offeren van koe zal worden gehouden aan de oevers van de Saryu rivier.

Een dag later zal een processie met het beeld van Ram Lalla Ayodhya bereiken. Toegewijden die Saryu water dragen in Mangal Kalash zullen de Ram Janmabhoomi tempel bereiken. Op 18 januari beginnen de formele rituelen met de Ganesh Ambika puja, Varun puja, Matrika puja, Brahmin Varan en Vastu Puja. Op 19 januari wordt het heilige vuur aangestoken, gevolgd door de oprichting van ‘Navagraha’ en een ‘havan’ (heilig ritueel rond het vuur).

Het sanctum sanctorum van de Ram Janmabhoomi tempel zal op 20 januari worden gewassen met Saryu water, waarna de Vaastu Shanti en ‘Annadhivas’ rituelen zullen plaatsvinden. Op 21 januari wordt het Ram Lalla beeld in 125 urnen gewassen en uiteindelijk te ruste gelegd. Op de laatste dag, 22 januari, zal de godheid van Ram Lala na de ochtend puja in de namiddag ingewijd worden in ‘Mrigashira Nakshatra’.

Aan het lange wachten van 450 jaar is een einde gekomen en de grootse Ram Tempel waar vele generaties Indiërs van hadden gedroomd is voltooid.

Wat kun je thuis doen?

  • Maak je huis/mandir schoon
  • Sprenkel water over Murti’s
  • Offer fruit of bloemen
  • Steek één diya aan
  • Reciteer de Ram mantra 108 x
    OM SHRI RAM..JAI RAM.. JAI JAI RAM
  • Tot slot eindigen we met de aartie
  • Voor de achtergrond muziek, Hanuman Chalisa  of Ram bhajan’s

Kijk live mee

Ter gelegenheid van het Shri Ram Janmabhoomi Pran Pratishtha-programma nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan de online live-uitzending op 22 januari. De link voor de live uitzending van Doordarshan (DD) is cruciaal voor uw deelname aan deze historische viering.

 

20 interessante feiten over Shri Ram Mandir, Ayodhya

1. Historische betekenis
Ayodhya, gelegen in de noordelijke staat Uttar Pradesh, heeft een enorme historische betekenis als de geboorteplaats van Lord Rama, een gerespecteerde figuur in het hindoeïsme. De historische wortels van de stad gaan terug tot de oudheid en dragen bij aan haar status als heilig bedevaartsoord.

2. Goddelijke geboorteplaats
De Ram Mandir is zorgvuldig gepland en gebouwd op de plek in Ayodhya waar volgens de hindoeïstische traditie Lord Rama, de zevende avatar van Lord Vishnu, werd geboren. Dit geloof is al generaties lang ingebakken in het culturele weefsel van de regio.

3. Stad van de tempels
Ayodhya is niet alleen de plaats van de Ram Mandir, maar staat ook bekend als een “Stad van Tempels” vanwege de vele andere religieuze bouwwerken die zowel pelgrims als toeristen aantrekken. De spirituele aura is voelbaar en creëert een omgeving die bevorderlijk is voor religieuze contemplatie.

4. Ramayana-verbinding
Het epos Ramayana, toegeschreven aan de wijze Valmiki, is een hoeksteen van de hindoeïstische mythologie. Ayodhya dient als de centrale setting voor dit epos en vertelt over de levensreis van Lord Rama, zijn ballingschap, de ontvoering van zijn vrouw Sita en zijn uiteindelijke terugkeer naar Ayodhya na het verslaan van de demonenkoning Ravana.

5. Symbool van moed
De Ramayana benadrukt niet alleen de goddelijke aard van Lord Rama, maar benadrukt ook zijn aanhankelijkheid aan dharma (gerechtigheid) en zijn niet-aflatende moed. Ayodhya, als decor voor deze buitengewone gebeurtenissen, wordt dus vereerd voor de belichaming van deze deugden.

6. Voortgang van de bouw
De voortdurende bouw van de Ram Mandir is een bewijs van de toewijding en collectieve inspanningen van talloze individuen. Het symboliseert een hedendaagse manifestatie van toewijding en eenheid onder de volgelingen van Lord Rama.

7. Architectonisch wonder
Ontworpen door de familie Sompura, gerenommeerde tempelarchitecten, staat de Ayodhya Ram Mandir klaar om een visueel wonder te worden. De grootse afmetingen en ingewikkelde details weerspiegelen een mix van artistieke visie en traditionele architectonische bekwaamheid.

8. Unieke bouwmaterialen
De beslissing om ijzer en staal uit te sluiten van het bouwproces is een bewuste keuze om aan te sluiten bij de traditionele bouwpraktijken. Het gebruik van materialen als koper, wit cement en hout weerspiegelt niet alleen oude bouwtechnieken, maar benadrukt ook duurzaamheid.

9. Heilige stenen
De toevoeging van ‘Ram Shilas’, bakstenen met het opschrift ‘Shri Ram’, voegt een laag heiligheid toe aan de constructie. Deze bakstenen, waarvan sommige meer dan drie decennia oud zijn, hebben een historische resonantie en verbinden de huidige structuur met het verleden.

10. Kenmerken van het tempelontwerp
Het twee verdiepingen tellende ontwerp van de tempel, waarbij elke verdieping is gewijd aan verschillende aspecten van het leven van Lord Rama, voegt een verhalende dimensie toe aan het architecturale plan. Het creëert een ruimte voor toegewijden om de verschillende stadia van Lord Rama’s goddelijke reis te ervaren.

11. Plaatsing van tijdcapsules
De plaatsing van een tijdcapsule onder de tempel is een toekomstgericht gebaar. Het weerspiegelt een toewijding om de culturele en historische betekenis van de tempel voor toekomstige generaties te behouden en ervoor te zorgen dat de identiteit ervan in de loop van de tijd intact blijft.

12. Voortgangsverslag
Aangezien de bouw voor 60% voltooid is, betekent de geplande opening in januari 2024 een belangrijke mijlpaal. De transparantie bij het rapporteren van de voortgang weerspiegelt de toewijding om toegewijden te behouden geïnformeerd en betrokken bij de ontwikkeling van de tempel.

13. Heilig fundament
De incorporatie van heilige grond uit 2587 regio’s symboliseert een spirituele eenheid, aangezien elk deeltje verschillende regio’s verbindt in een tapijt van collectief geloof. Deze stichting onderstreept de bredere culturele integratie die met de tempel gepaard gaat.

14. Erfenis van Sompura’s
De familie Sompura, met hun rijke erfenis van tempelvakmanschap, geeft een gevoel van continuïteit aan de Ayodhya Ram Mandir. Hun associatie met gerenommeerde tempels, waaronder Somnath, voegt een historische en artistieke dimensie toe aan het huidige project.

15. Geen staal, geen ijzer, millennium van kracht
De bewering van Champat Rai over de uitsluiting van staal en ijzer benadrukt een toewijding aan een lang leven. Het gebruik van traditionele bouwmethoden is niet alleen symbolisch; Het vertegenwoordigt een geloof in de blijvende kracht die uit deze materialen wordt afgeleid.

16. Shri Ram Bakstenen
Het gebruik van ‘Shri Ram’-bakstenen met inscriptie is een poëtische knipoog naar de geschiedenis en trekt een parallel met de stenen die werden gebruikt bij de bouw van Ram Setu. Deze praktijk voegt diepte toe aan de constructie en verweeft modern vakmanschap met oude symboliek.

17. Integratie van Shastra’s en Chaulukya-stijl
Het naleven van Vastu Shastra en Shilpa Shastras in de architecturale blauwdruk van de tempel getuigt van een nauwgezette aanpak. De integratie van de Gujara-Chaulukya-stijl weerspiegelt een bewuste poging om oude wijsheid te combineren met esthetische gratie.

18. Internationaal gebaar
De opname van grond uit Thailand in de inwijdingsceremonie symboliseert een wereldwijde erkenning van Lord Rama’s nalatenschap. Het overstijgt geografische grenzen en versterkt de universele aantrekkingskracht van Ayodhya als spiritueel centrum.

20. Visie voor de toekomst
De verwachting dat 90% voltooid is tegen de opening in januari 2024 weerspiegelt niet alleen de vooruitgang, maar maakt ook de weg vrij voor het bredere initiatief om Ayodhya te vernieuwen. De ontwikkelingsprojecten hebben tot doel de stad om te vormen tot een cultureel en spiritueel centrum, waardoor de impact van de tempel verder gaat dan de heilige grenzen.

Kortom, de Ayodhya Ram Mandir is niet alleen een bouwproject; Het vertegenwoordigt een samenvloeiing van geloof, geschiedenis en architectonische schittering. De tempel, met zijn rijke symboliek en culturele resonantie, staat als een bewijs van de blijvende erfenis van Lord Rama en de collectieve geest van de toegewijden die betrokken waren bij de oprichting ervan. Voor degenen die geïnspireerd zijn door het leven en de leringen van Lord Rama, is een bezoek aan Ayodhya Ram Mandir niet alleen een pelgrimstocht, maar ook een kans om uit de eerste hand getuige te zijn van de manifestatie van eeuwenoude overtuigingen en de architectonische grootsheid gewijd aan het goddelijke.

Deel dit artikel op social media!

Related posts