In memoriam: HAFIEZKHAN WAGID HOSAIN

In memoriam:

Hadji HAFIEZKHAN WAGID HOSAIN

Hafiezkhan Wagid Hosain, ook bekend als ‘Tjatj’, overleed 1 februari in de gezegende leeftijd van 69 jaar.
Hij was bekend van o.a. Mastana Orchestra (Nederland); voor hij naar Nederland vertrok is hij in Suriname o.a. aan Sohanie Orchestra verbonden geweest. Hij was oom en leermeester van vele Wagid Hosains, zijn neven en neefjes, die heden ten dage nog actief zijn in de Nederlandse muziekwereld.

Omstreeks eind jaren ’80 kwam ‘Tjatj’ weer in Suriname wonen en zette aan de Indira Gandhiweg zijn ‘Mastana Sound Studio’ op. Ikzelf heb daar het studiowerk geleerd door hem te assisteren bij arrangementen, recordings en alles wat daarbij nog kwam kijken. Sharda Ahmadali-Doekhie e.a. hebben daar ook heel wat songs gedaan. O.a. Vinod Ramdien en Radjen Koemarsingh zijn in die tijd ook nauw bij Mastana Studio betrokken geweest.

Tjatj is een van mijn grote leermeesters geweest, zeer streng als het ging om het leveren van kwaliteit. En tot heden voor mij een voorbeeldfiguur als het gaat om kwaliteit op het gebied van luistermuziek.
Mijn ‘kritisch’ oor heb ik o.a. aan hem te danken. Het niveau wat wij vandaag de dag met Yaadgaar Orchestra hebben bereikt, is vooral te danken aan zijn vele wijze en kritische lessen uit die tijd.

Het is voor Yaadgaar Orchestra een grote eer geweest dat ‘Tjatj’ op 11-11-2011 met dit orkest heeft opgetreden, zijn allerlaatste optreden in Suriname, georganiseerd door Ra-Ni Entertainment (Dinesh Malhoe). Bij die gelegenheid had Hafeez als eerbetoon de algehele leiding over het orkest.
Hieronder een van de toen gepresenteerde songs, ‘Maa teri charnon mein’, een originele compositie van Th. Bhikharie waarvan Hafeezkhan de arrangementen had gedaan. https://youtu.be/5eeBDu0iTIE?t=82

In 2011 is op initiatief van Ra-Ni Entertainment ter gelegenheid van voormeld concert een interview van Tjatj gefilmd. Een samenvatting hiervan zullen we binnenkort beschikbaar stellen.

Moge zijn ziel in vrede rusten!
Onze condoleances aan de nabestaanden en de muziekwereld in Suriname en Nederland.

Foto 1: Hafiezkhan in actie bij Sunehari Yaadein concert van Interpro, onder management van Biekram Ganga, +/- 1990.
Foto 2: Hafiezkhan met Interpro Orkest
Foto 3: Hafiezkhan en ondergetekende bij de opening van Mastana Sound Studio, Indira Gandhiweg, eind jaren ’80
Foto 4: Hafiezkhan met Yaadgaar Orchestra, 11-11-2011 

-Riaz Ahmadali

Deel dit artikel op social media!

Related posts

3 Thoughts to “In memoriam: HAFIEZKHAN WAGID HOSAIN”

  1. Lees mijn essay: ” de evolutie van de Surinaams-Hindoestaanse popmuziek ” waarin een beschouwend stuk over Hafisch Khan is opgenomen.

  2. Ik heb hierboven melding gemaakt van een interview met Hafieskhan, hierbij alsnog de link:
    https://youtu.be/9E_x3DVz–4

  3. admin

    Bedankt! we hebben het erbij geplaatst.

Laat een reactie achter