In het kader van: Wat weet je over je hindoe- Hindoestaanse Nederlandse collega’s én Divali? Ik dacht, laat ik de moderne, aangepaste, let wel mijn versie met je delen. Het zijn maar tien dingetjes die je eigenlijk zou moeten weten als je al zo lang samenwerkt. Mits, je collega erover heeft verteld.

De management samenvatting

Het feest, online en social media, de boodschap, Hindoestaanse moslims, waar werken ze, wat merk je ervan en de 10 dingen die je echt even moet weten, chef! Welkom op de werkvloer!

Het feest

Divali, officieel Deepavali, wat een rij van lichtjes betekent. Miljoenen hindoes over de hele wereld vieren 24 oktober 2022 Divali. In het kort, het feest van licht, verlichting, liefde en de godin Lakshmi. Er is zoveel meer en als je alles wil weten, lees dan de achtergrond van het lichtjesfeest of kom een keer naar een van de vele events.

Online

Op Google is er in diverse talen en invalshoeken te vinden over Divali.

Divali heeft zelfs een emoji op Twitter! Achter deze hashtags verschijnt een brandende diya (aarden potje): #diwali#HappyDiwali, #HappyDeepavali,#Diwali, #Deepavali, #दीपावली #दिवाली

 • Waar Nederlandse bedrijven achterblijven, haken internationale ondernemers geweldig in onder die hashtags. Coolblue en Hema zouden fantastisch kunnen inhaken en misschien #debestesocial winnen. De UN pakt groots uit en verlicht het gebouw met de wens!
 • Internationale premiers, burgemeesters en politici spreken de wens uit via Youtube en Twitter. Een enkele Nederlandse politicus waagt zich er ook aan terwijl er nadrukkelijk op is gewezen. Bedankt Geert Wilders, DenkNL, Karsten Klein en HarryvdSP1. Vul me aan als ik een volksvertegenwoordiger ben vergeten.

De boodschap

Ook hindoe- Hindoestaanse Nederlanders sturen geen kaartjes meer maar wensen elkaar massaal een Subh Divali via Whatsapp, Facebook en nieuw is ook, op LinkedIn. Iets met licht en duisternis, goede overwint het kwade. Positief overwint negatief is de strekking van de wens. Ik doe er wel heel luchtigjes over maar het goede overwint altijd in the end. Zeg dat tegen iemand die in de duisternis zit. Probeer die maar te overtuigen dat l.i.e.f.d.e. en l.i.c.h.t. alles overwint.

Hindoestaanse moslims

Note! Let wel niet alle Hindoestanen belijden het hindoeïsme. Je hebt ook Hindoestaanse moslims. “Hindoestanen” (hindustan) is de verzamelnaam van Indiërs met de diaspora India Suriname die zijn komen overwaaien naar Nederland.

 • Er is wat onenigheid over de spelwijzer. HindOstanen of toch HindOEstanen. Het laatste zou teveel verwijzen naar het hindoeïsme. Als communicado hanteer ik uiteraard de spelling van Het Groene Boekje, HindOEstanen.
 • Ruim 160.000 schijnen verspreidt over heel Nederland te wonen en werken waarvan het merendeel het hindoeïsme belijdt. De Surinaamse Hindoestaanse moslims vieren Divali net zo makkelijk met hun hindoe buren, familie en kennissen. Althans in Suriname leven alle geloven en culturen vreedzaam naast elkaar.
 • Naar schatting zijn er ruim 200.000 hindoes en nieuwe hindoes, Siks, Jains, boeddhisten in Nederland. Indiase expats wonen in en rondom Amstelveen. Den Haag heeft de grootste Haagse Hindoestaanse populatie in verhouding tot de rest van de G4. Den Haag organiseert samen met ondernemers jaarlijks het feest met gratis eten, een drankje en een podium met Indiase kunst en cultuur in het stadhuis.

 

Divali

Hindoe- Hindoestaanse collega’s zijn weken bezig met het reinigen van hun huis maar ook hun hoofd en hart. Wat merk je ervan op je werk? Helemaal niets, nikkes, nada. Het is een innerlijk proces. Maar zeg nou eerlijk? Wat je niet ziet, kan er altijd nog zijn. 

De hindoe-Hindoestaanse Nederlandse collega heeft al maanden van te voren verlof aangegeven. Over het algemeen zijn het de vrouwen die een dag ervoor én erna verlof wensen. De vrouw wordt als de godin Lakshmi beschouwd. Wel een beetje paradoxaal voor een godin die én het huis extra schoonmaakt en kookt en de dya’s aansteekt en weer alles opruimt. Natuurlijk helpt de goed geëmancipeerde man en niet voor niets heeft deze godin dan ook vier handen. Oké, oké! Het zijn halfgodinnen, ware multitaskers.

Wat merk je nog meer? De 10 dingen van Divali!

 1. De collega slaat dit keer een lunch met vlees, vis, ei en kaas (weipoeder, dierlijk ingredient) over.
 2. Ook een lekker plakkie cake of taart, waarvan akte, wordt keurig gepasseerd. In alle cakesoorten zijn eieren verwerkt als je Heel Holland bakt hebt gevolgd.
 3. Terwijl je hindoe-Hindoestaanse collega vorige week nog lovend nipte aan een Chateau Migraine, doet ie nu maar even een glaasje jus d’orange du Albert Heijn bij de borrel of netwerkevent. “Lekker vol wijntje hoor met een fruitige bouquet”. Volgende week zal ie zijn lichaam en geest weer vergiftigen met een druivensapje uit Zuid-Afrika. Dat mag en kan. Iedereen beleeft het hindoeïsme op zijn eigen manier. Het is een levenswijze.
 4. Een komkommertje en/of snacktomaatje maakt plaats voor een knapperig toastje met brie gerookte kip en een steeltje verse bieslook. Rondlhupsende serveerster worden bestookt: “Wat zit hierin? Is het samen gebakken met andere hapjes? Waarschijnlijk slaat de hindoe-Hindoestaan dan toch maar voor de zekerheid over want samen met de Van Dobbe runderkroketten gebakken vegetarisch hapje, dat kan natuurlijk niet. In de mini kaassoufflé zit ook weipoeder dus dikke doei en meer voor de rest van de collega’s.
 5. De hindoe-Hindoestaanse Nederlandse mannen besteden nog meer aandacht aan hun auto, hun buitenvrouw. Hun godin Lakshmi. Dit is de enige vrouw die hem van A naar Beter brengt. Ze zuipt misschien een beetje veel, maar zeurt nooit. De bolide wordt grondig schoongemaakt en met de hand gepoetst. Prachtig, glanzend, de trots van iedere man. Tot dat de Haagse meeuw een bommetje laat vallen. Alle zegen komt van boven, toch?! Herkenbaar?
 6. De dag ná Divali nemen ze persad mee en delen het met familie, vrienden en collega’s. Persad zijn zoete vegetarische offers aan de goden. (verwacht niets, hoop op het beste).
 7. Er zal misschien een walm van knoflook om hun werkplek hangen. In alle hapjes gaan standaard knoflook en uien en masala. Dat maakt nou die bara en roti zo lekker. In de meeste Italiaanse, Griekse, Turkse en Marokkaanse keukens is knoflook ook de basis voor een heerlijke maaltijd.
 8. De dag ná Divali knikken ze vriendelijk en spreken ze de wens uit naar alle hindoe-Hindoestaanse collega’s. Er ontstaan spontaan HH- plekken, Hindoestaanse hangplekken, onderonsjes waarbij ze de highlights delen van de verschrikkelijkste whatsappfilmpjes. “Had je die al gezien? Wacht ik app het naar je”.
 9. Sommigen hebben een plastic tasje (0,10 cent) bij zich met bloemen, as van wierook en puja. Het zijn de resten van een puja, gebeden en offers, die niet in de prullenbak mogen belanden. Het wás de bedoeling om het onderweg naar het werk in stromend water te gooien. De restanten schenken we aan de Heilige Ganges die in verbinding staat met de lokale stromende wateren en andere watermanagement dingen en duurzaamheidsaspecten.
 10. Elk jaar rond oktober, november wordt Divali wereldwijd gevierd. Als manager hoef je niks te doen. Bij het digitaal aftekenen van de verlofkaart kun je wel in het vakje “opmerking” typen: Subh Divali

The lamps are different, but the light is the same. – Rumi –

Be the light in someone’s darkness.

Subh Divali, gezegende lichtjesfeest!