De start van een nieuw Suriname

16 juli 2020 lijkt een normale dag. Voor de ene een mooie, voor de ander een trieste dag. Voor het land Suriname staat 16-7-20 symbool voor de dag van vernieuwing. Want op deze donderdag gaat Chan Santokhi beginnen met de opbouw van een land dat zoveel heeft, maar zo weinig er mee heeft gedaan.

Gisteren keek ik met trots naar de inauguratie van de nieuwe president van Suriname. Een ceremonie dat normaal gesproken met veel pracht en praal plaatsvindt, maar vanwege Covid-19 werd ingeperkt. Tijdens diezelfde inauguratie moest ik mijzelf toch even inhouden toen ik Desi Bouterse tegen ‘Chan’ hoorde zeggen: “Er is veel werk te doen.” Een zinnetje dat mij toch bleef triggeren.

Want hoe haal je het in je hoofd als scheidend staatshoofd, door wiens beleid dat prachtige Suriname is afgeleden tot junk, om deze woorden uit je strot te krijgen. Hoewel het een onschuldig zinnetje is, zit daar de kern waaruit het presidentschap van Santokhi zal bestaan.

Er is veel werk te doen om Suriname uit een diep (financieel) dal te halen. De normeringen van diverse financiële instellingen zijn zeer negatief, de staatskas is leeg en er is niemand die op dit moment een cent geeft voor Suriname.

Toch gloort er hoop aan de horizon. Bij zijn speech gaf de nieuwe president aan te rekenen op het volk. Samen met hem gaat er alles aan gedaan worden om Suriname weer groot te maken. Daarbij moet één ding duidelijk worden gemaakt: De puinhopen van Desi en zijn kornuiten zijn niet binnen één dag op te lossen. De nieuwe regering zal veel werk moeten verrichten en zal – dat vermoed ik – niet altijd de medewerking krijgen van de oppositie (Lees de NDP).

Ik hoop dat de Surinaamse bevolking bovenstaand beseft. President zijn van dit land is een prachtige, maar tevens een zware baan. Laat het volk dat inzien. Geef men de tijd wat is gevraagd.

De grenzen met het buitenland zijn met de uitverkiezing van Chan heropend. Regeringsleiders en andere stakeholders staan klaar om verbroken banden te herstellen. Krijgt men de tijd, dan kan Suriname zich ontwikkelen tot speler van formaat op de wereldmarkt. Zeker nu ook officieel bevestigd dat er olie is!

President Santokhi, nogmaals van harte gefeliciteerd met uw uitverkiezing tot president. Ik wens u heel veel succes met vervullen van deze ambt. Dat met de kracht van de almachtige u uw mandaat met succes zal uitvoeren en dat wij als Surinamers over de gehele wereld weer trots kunnen zijn op Suriname!

Chan, zoals uw slogan luidt: W’o Set’ En!!!
Ravish Sitaldin

Deel dit artikel op social media!

Related posts

Laat een reactie achter