Tijdschrift Margriet bestaat 80 jaar, brengt ode aan stoere vrouw

Weekblad Margriet bestaat tachtig jaar en viert dat met een “ode aan de kracht van de vrouw” Donderdag opent in het Amsterdam Museum de expositie ‘Gewoon stoer’, waarvoor fotografe Sacha de Boer in opdracht van Margriet het tijdschrift tachtig vrouwen heeft geportretteerd.

Tegelijkertijd met de expositie komt Margriet ook met een jubileumnummer, samengesteld door een speciale redactie met meiden van tussen de twaalf en twintig jaar oud. “We willen er zijn voor alle vrouwen”, zegt Leontine van den Bos. “Als dochter lees je mee met je moeder en die heeft Margriet weer van haar moeder. Voor deze meiden zijn we straks bedoeld en zij hebben de onderwerpen bedacht voor deze speciale editie.”

Margriet bereikt wekelijks zo’n miljoen lezers en de website trekt maandelijks nog zo’n zelfde aantal liefhebbers. “Tien jaar geleden dacht iedereen dat alle bladen nu wel zouden zijn weggevaagd”, herinnert de hoofdredacteur zich. “Maar Margriet is een merk dat de tijd doorstaat. Het is heel erg van nu, gaat over onderwerpen die van belang zijn. Maatschappelijke onderwerpen die het blad heel integer behandelt. Margriet kwetst niet, maar omarmt. En ze laat de kracht van de vrouw zien, die soms dertig bordjes tegelijk in de lucht houdt.”

 

Ook geportretteerd: prinses Leontien, Natasja Froger en Sunita Chote, die depressieve meisjes helpt: “Het is gewoon heel stoer om een andere vrouw in haar kracht te zetten.”

Depressie, een kaper die mijn leven beheerste. Iets wat ik niet wilde, maar toch had!

Door hulp te vragen ontdekte ik dat belemmerende overtuigingen, een negatief zelfbeeld, jezelf ondergeschikt opstellen en jeugdtrauma’s mijn depressie veroorzaakte. Anderen ervaren ook nog prestatiedruk van ouders en familie erbij. In mijn eigen herstelproces leerde ik veel uit mijn ervaringen en de onwetendheid werd vervangen door kennis. Sinds 2013 ben ik als vrijwillige coach andere Hindoestaanse meisjes en vrouwen gaan ondersteunen bij hun depressie en herstelproces. Ondernemen met ervaringsdeskundigheid heeft de doelgroep die ik ondersteun, coach en begeleid breder gemaakt.

Ik vind het gewoon stoer om depressie bespreekbaar, gewoon stoer om taboes te doorbreken en stigma te verminderen. Het is gewoon stoer een andere vrouw in haar kracht te zetten! Ook gewoon stoer om een mens uit schaamtecultuur te halen, gewoon stoer dat ik dat doe als ervaringsdeskundige!

Sunita Chote

Spread the love
 • 111
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  111
  Shares

Related posts

One Thought to “Tijdschrift Margriet bestaat 80 jaar, brengt ode aan stoere vrouw”

 1. Dank je wel voor het delen!

Leave a Comment