Raksha bandhan

Happy Raksha bandhan to all the brothers ❤️

Raksha Bandhan valt jaarlijks op de volle maan in Sravana (meestal in augustus). Het is een feest voor broers en zussen. De zus zoekt haar broers op en bindt een beschermkoord om diens pols. De broer wordt dan geacht een geschenkje te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Dit feest vindt plaats in de maandsravana (2e helft van de maand augustus), op de dag wanneer het volle maan is. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag is ook bekend onder de naam Rakhi.

Zussen gaan naar hun broers om een eenvoudige ceremonie te houden. Deze houdt in dat de zus een koordje (een Rakhi) om de pols van haar broer(s) vastbindt.

De Rakhi is oorspronkelijk gemaakt van rode en goudgekleurde garen. Tegenwoordig zijn ze er in alle kleuren van de regenboog en in allerlei variaties; zelfs met foto’s.

Het woord “Raksha” betekent bescherming en “Bandhan” betekent relatie. Vrij vertaald betekent het dus de beschermende relatie.

Een gebruikelijk raksha bandan ritueel:

1. Neem een thali en plaats hierop een diya en gele of rode chandan.
2. Maak de diya aan.
3. Neem de rakhi in je handen, vouw je handen (namaste-positie) en bid voor het welzijn van degene die je een rakhi gaat binden. (De diya is hierbij symbool voor het goddelijke of het goddelijke licht. Je bidt met je gezicht richting de diya, bij voorkeur het oosten.)
4. Plaats de rakhi voor de diya.
5. Breng een tilak aan bij de persoon wie jij een rakhi zal binden. Dit is traditioneel een stip voor vrouwen, een verticale streep voor mannen, beginnend tussen de wenkbrauwen.. Je kunt de tilak aanbrengen met gele of rode chanden gemengd met een druppel water. Voor het aanbrengen kun je je duim of de top van je ringvinger gebruiken of een wattenstaafje.
6. Bind de rakhi om de rechterpols van de persoon. Hierbij kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ येन बद्धो बली राजा दानवेन्द्रो महाबलः।
तेन त्वाम् अभिबध्नामि* रक्षे मा चल मा चल॥
ॐ yena baddho balī rājā dānavendro mahābalaḥ
tena tvām abhibadhnāmi* rakṣe mā cala mā cala
Het is ook mogelijk de Gayatri mantra en/of mahamrityunjaya mantra te reciteren, bij voorkeur 3 keer.
7. Neem de thali in beide handen en draai kloksgewijs rond de persoon (aarti). (de persoon kan hierbij zitten of staan; jijzelf staat). De meeste mensen draaien de diya 3 keer rond de persoon. Het mag ook vaker als je dat zo voelt.
8. Voer de persoon een stukje zoetigheid. Dit staat symbool voor een harmonieuze relatie tussen jullie.
9. Als de persoon ouder is, vraag je diegene zegen. Is de persoon jonger, dan is het gebruikelijk dat diegene jouw zegen vraagt. Traditioneel gebeurt dit middels “charan sparsha”, het aanraken van de voeten, waarbij de andere persoon zijn/haar rechterhand op het hoofd van de persoon legt als uiting van het geven van zegen.

10. Traditioneel geeft degene die een rakhi wordt gebonden de ander een cadeau. Dit mag uiteraard ook gewoon een kleinigheidje zijn en samen tijd doorbrengen is natuurlijk het grootste geschenk.

Rituelen bron: HindoeDharma.nl

Data’s Raksha Bandhan
donderdag 11 augustus 2022
woensdag 30 augustus 2023
maandag 19 augustus 2024

donderdag 11 augustus 2022
woensdag 30 augustus 2023
maandag 19 augustus 2024

Written by 

Related posts

Leave a Comment