Politiek en baithak gana

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 15, 16 en 17 maart 2021 interview ik politiek neutrale en soms kritische mensen in onze gemeenschap. Ik informeer jullie over de Nederlandse politiek en bouw bruggen tussen de samenleving. Ik verzamel, signaleer en vertel hun verhaal. Op mijn passie pagina Powered by Jane zie je nog een foto van ons! Om te brulllllllennn!
Dan zal je je afvragen wat hebben politiek en baithak gana dan met elkaar gemeen? Alles! En wie kan ik daar het allerbeste voor raadplegen? Het is niemand minder dan the lion of baithak gana, dé André Hazes onder de Hindoestanen, Dewindersingh Sewnath.
Mijn gek filmpje van zakelijk saai naar “kaske” feestbeest binnen 45 seconden “kaha se laile pathoiya” heeft hem snel bereikt. Internet hé? Ik spreek met hem af in zijn “man cave” in Den Hoorn. Het ziet er spik en span uit! Netjes, opgeruimd en overzichtelijk.
Dewindersingh, is geboren in 1985 in Den Haag. Hij is naast zanger en muzikant ook zelfstandig ondernemer van Dewinder’s Car Cosmetics & Repair. Niet zomaar een autopoetsbedrijf maar een allround. Hij leidt een gezellig familieleven in het Haagse Laakkwartier. Ik blijf het zeggen: “de beste komen uit Laak. Zelf kom ik uit Móóóolenwijk”.
Zijn armen zitten vol tattoos van onder andere een supergrote Trishul. Maar die van Ramdew Chaitoe is toch wel “tha bomb”. Van jongs af aan is hij fan van de Mighty Chaitoe en heeft zelfs zíjn blessings gekregen. Wat wil een mens nog meer?
Op zijn vijfendertigste jaar kijkt hij terug op roerige tijden van feesten, drinken en zalen vol fans van Nederland tot Suriname en Amerika. Hij ziet ook hoe andere artiesten ten ondergaan aan de faam. Dat vindt hij doodzonde.
Hij post geen dingen omdat hij vindt dat het niet óveral gezellig is. Om je heen zie je mensen omvallen en overlijden. Er is veel eenzaamheid en vermoeide ouders die thuisonderwijs moeten geven. De burgers worden hard getroffen door de coronacrisis.
Als artiest moet je je tijd en plaats kennen en kiezen. Dat je het voor jezelf gezellig maakt, is prima. Hij gebruikt deze lockdown als tijd voor bezinning waar het daadwerkelijk om draait. Een liefdevolle omgeving. Alles komt op zijn tijd, vertelt hij mijn vriendinnetje die is meegekomen.
Volg je de landelijke politiek?
Hij antwoordt volmondig: “Ja, zeker nu de avondklok vanavond ingaat”. Hij heeft een stevige mening over dat het Kabinet zogenaamd gevallen is en niemand de verantwoordelijkheid durft te nemen ten opzichte van de kinderopvangtoeslagschandaal.
Ga je stemmen?
“Daar draait hét uiteindelijk wel om”. Hij gaat zich nog wel goed oriënteren. Partijprogramma’s bestudeert ie niet. Hij luistert naar wie wat zegt en op welke toon! Stil zijn betekent niet altijd dat je het eens of oneens bent.
Wat zijn de overeenkomsten tussen politiek en baithak gana?
1. Hij ziet de diverse muziekbandjes als politieke partijen. Iedereen heeft zijn eigen stijl, kleur en geluid. In Suriname zijn er vaak baithak gana battles die er pittig aan toe gaan! Een spektakel tot en met!
2. Muziekbandjes battlen zoals politieke partijen debatteren met en tegen elkaar. De één haalt flink uit. De ander matigt zijn toon. Hiermee overtuig je mensen en raak je mensen die zich ook kunnen vinden in jouw tekstbeleving. Je hoeft niet altijd te schreeuwen om gehoord te worden.
3. Muziek maak je samen. Nooit alleen. Je hebt twee handen nodig om te applaudisseren, toch?
4. In sommige baithak gana’s zit een gelaagdheid van dubbelzinnigheid en een boodschap. Het is maar hoe je ernaar wil luisteren. Maar er zit ook inhoudelijke rotzooi tussen de teksten die onsamenhangend zijn.
5. De toetsen van de harmonia zijn zwart en wit. Je kunt niet zonder de toetsen muziek maken. Samen maak je er een muzikaal feestje van.
We hebben ruim twee uur met elkaar van gedachte gewisseld over politiek en baithak gana.
Dewindersingh heeft drie tips voor kandidaat-Kamerleden:
1. Laat je méér zien en niet alleen wanneer er verkiezingen zijn
2. Pak je podium en wees méér op tv en internet
3. Wat je ook doet, doe het met volle overtuiging zodat je anderen kunt overtuigen.
Hij heeft tijdens het interviews zoveel inspirerende dingen gezegd maar ik moet het kort en leesbaar houden.
We sluiten af met zijn favoriete quote:
“Muziek maken doe je samen! De mensen die jouw geluid geweldig vinden, maken jou populair. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

 
 
Dankjewel Dewinder, je bent een inspiratie voor vele muzikale talentjes in onze samenleving. Nothing beats a lion!
DCC dewinder’s car cosmetics & repair / Autohandel
 
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Related posts

One Thought to “Politiek en baithak gana”

 1. Jane Kuldipsingh

  Dewindersingh Sewnath!! Echt superleuke kerel!
  Wil je de soundcloud horen? Ga dan naar https://soundcloud.com/jane-kuldip-singh/politiek-en-baithak-gana-dewindersingh-sewnath-the-lion
  Te leuk!! Jane

Leave a Comment