Navratri 2023

 Navratri (ook Nawaratri) is een hindoeïstisch feest gewijd aan de verering van de universele moeder. Navratri duurt negen nachten en tien dagen.

Navratri is een negen nachten durende devotionele dienst die gewijd wordt aan de verering van Durga Mata (Nav ratri betekent letterlijk 9 nachten). Durga Mata is net als Sati Mata en Parvati Mata een manifestatie van het goddelijke, Adi Shakti de vrouw van Shiv Ji.

Andere namen voor deze vorm van goddelijke energie zijn Devi en Mata. God wordt in het Hindoeisme voorgesteld als een combinatie van twee aspecten:
Het transcedente aspect wordt voorgesteld als het mannelijk principe en het dynamisch aspect wordt voorgesteld als het vrouwelijk principe. De transcedente kant van God is statisch, de dynamische kant is bewegelijk en bestaat uit energie. Shakti is de uitvoerende kracht. De kracht die de schepping in beweging zet. Het transcedente is het zuiver bewustzijn.
Durga Mata wordt beschouwd als de “Godin van de oorlog”. Durga Mata heeft namelijk 9 dagen een intense strijd gevoerd met de onoverwinnelijke demon Mahishasura. Op de negende dag heeft zij de demon onthoofd waardoor er weer vrede heerste.
Navratri wordt twee keer in het jaar gevierd, de eerste periode valt in de maand maart/april en de tweede periode valt in de maand september/oktober. Deze data’s verschillen per jaar, omdat deze bepaald worden door de Maankalender.
Tijdens de negen nachten durende devotionele dienst, worden de negen manifestaties van Durga Mata vereerd.
Op de laatste dag wordt ook Rama Navami (de geboortedag van Rama) gevierd.
 
Chaitra Navratri
woensdag 22 t/m donderdag 30 maart 2023Sharad Navratri
zondag 15 t/m maandag 23 oktober 2023

 

Elke nacht eert een ander kant van de universele moeder:

  • nacht een: Shree Sjailputri
  • nacht twee: Shree Brahmacharini
  • nacht drie: Shree Chandraghanta
  • nacht vier: Shree Kusjmanda
  • nacht vijf: Shree Skanda Mata
  • nacht zes: Shree Katjani
  • nacht zeven: Shree Kalaratri
  • nacht acht: Shree Mahagauri
  • nacht negen: Shree Siddhidatri
 
Dag 1

Op de eerste dag wordt Durga Mata vereerd in de vorm van Shailputri. In de wereld waarin wij onszelf bevinden is materialisme en succes het middelpunt. Dit zorgt uiteindelijk ook voor faalangst en frustraties. Shailputri zorgt daarom ook voor een tevredenheidsgevoel.

Dag 2

De tweede dag is gewijd aan Devi Brahmacharini, hierdoor wordt de onwetendheid van devoot vernietigd en de spirituele wijsheid bevorderd. Met andere woorden, het innerlijke wordt gestabiliseerd.

Dag 3
Op de derde dag wordt Chandraghanta vereerd om tot zelfinzicht te komen; dit is een belangrijk onderdeel om het negatieve in jezelf te kunnen verbannen.

Dag 4
De vierde dag is gewijd aan Kushmanda; door middel van haar zegen is het mogelijk om spiritueel te kunnen groeien.

Dag 5
De vijfde dag staat in het teken van de verering van Skanda Mata. Zij vernietigt pijn en lijden bij de devoot. Het lijden wordt veroorzaakt door onze gehechtheid aan het aardste bestaan.

Dag 6
Op de zesde dag wordt Devi Katijajani vereerd, door haar zegen te ontvangen zal het huiselijk geluk in grote mate toenemen en het geluk tussen de devoot en zijn/haar naasten. Solidariteit en vrijgevigheid worden hierdoor sterk ontwikkeld.

Dag 7
De zevende dag is dag waarop Kali Mata wordt vereerd, Zij vernietigt het negatieve, waaronder demonen e.d. in de wereld en in het universum.

Dag 8
Op deze achtste dag wordt Devi Gauri vereerd, zij belichaamt de Veda’s en andere heilige geschriften. Door haar zegen te ontvangen wordt het mogelijk gemaakt de essenties uit de heilige geschriften toe te passen in ons leven. Hierdoor kan men het juiste doen.

Dag 9
Op de laatste dag van Navratri wordt Siddhidatri vereerd; op deze dag zal Adi Shakti haar devoten zegenen met een hogere wijsheid en bewustwording. De afgelopen dagen is Adi Shakti vereerd in verschillende manifestaties. Zodra we in het hogere bewustzijn komen transcendeert Zij tot haar transcendente vorm, het pure bewustzijn.
Tijdens Navratri vereerd men dus eigenlijk Adi Shakti, de bron van alle energie. Door Haar te vereren, bidden we dat Ze onze levens zuivert en ons gezondheid, vreugde, vrede en welzijn brengt.
De verering van de Devi’s gedurende de negen dagen bestaat uit het zingen van bhajans, lofliederen aan de Devi’s, het offeren van prasad, het chanten van mantra’s, mediteren en bidden voor persoonlijke wensen. Dit alles moet de geest van de toegewijde zuiveren en hem daarmee klaarmaken voor spirituele groei.
 

Related posts

Laat een reactie achter