#LetsTalkAboutYES

Ervan uitgaan dat iemand seks met je wil, gebaseerd op aannames is not done! Mensen reageren verschillend als ze gedwongen worden tot seks, ze de seks niet fijn vinden, zij willen stoppen tijdens de seks of als er grenzen worden overschreden. De ene benoemt het, de ander verlamt van angst en bevriest. Dit noem je ook wel “freezing”. De stemming raakt niet bedorven als je vraagt naar de behoeftes van de ander, wat de ander wil, wat de ander fijn vindt. Luisteren is hot! Consent is sexy & mandatory! Doe dit met respect en wederzijdse instemming.

Vraag wat je wil weten: “Wil jij seks met mij?”

In de Nederlandse wet is er sprake van verkrachting als er geweld of dwang is. Volgens de meerderheid van Nederland is seks zonder instemming verkrachting, maar dit is dus niet volgens de wet het geval. De campagne van Amnesty International Nederland is bedoeld om de verkrachtingswet aan te passen. In de collage zijn de campagneposters afgebeeld die door mij (vanuit mijn bedrijf Stage & Stories) zijn gemaakt voor de campagne #LetsTalkAboutYES. Nu zijn mij in de dagen dat ik de posters op social media deelde, een paar dingen opgevallen.

Ik heb veel prive berichten ontvangen die bestonden uit support en herkenning. De berichten bestonden o.a uit dat de statements nodig zijn, omdat dit probleem nog te vaak voorkomt. Voor sommige was het confronterend en tegelijkertijd een eye opener. Er zaten berichten tussen van vrouwen die zich herkende in de campagneposters, maar niet eerder besefte dat hen grenzen zijn overschreden. En ook vrouwen die verkrachting hebben meegemaakt, maar hier niet over durven te praten. De impact is groot en schadelijk als je gevoel niet erkend wordt en het voelt alsof het je eigen schuld is.

Een ander geluid dat ik kreeg was dat de campagneposters te ver gingen. De afbeeldingen en teksten zouden te heftig zijn. Er werd van alles bij gehaald, zolang het in de kern maar niet over de boodschap en het probleem ging. Ik kan heel goed begrijpen dat als dit in je feed voorbij komt je hier niet vrolijk van wordt en het confronterend is. Maar in dit geval heb ik er bewust voor gekozen om te shockeren. Ik vond en vind het nodig om beweging en bewustzijn te brengen in een thema wat veel te lang doorspeelt in het leven van velen. De gele zinnen waar de posters mee beginnen, zijn geen zinnen die uit de lucht zijn gegrepen. Dit zijn zinnen die herkenbaar zijn voor veel vrouwen en mannen. Seks is een onderwerp waar nog een veel te groot taboe op ligt. In sommige gemeenschappen is het niet gebruikelijk om openlijk over seks te praten. En als je dat dan bijvoorbeeld als vrouwzijnde doet is de kans aanwezig dat je uitgemaakt wordt voor slet, want je zal dan wel veel bedpartners hebben gehad. Dit is ongelofelijk bekrompen. Ook al heeft een vrouw meerdere bedpartners gehad, wie zijn mensen om daarover te oordelen? Live and let live. Vrouwen worden veel te snel uitgemaakt voor van alles en nog wat, dat is in mijn ogen niet acceptabel. Zowel door mannen, maar ook ontzettend veel door vrouwen zelf. Again, niet acceptabel, niet ok. Geluk en plezier is een begrip wat in mijn optiek persoonsgebonden is. Niemand heeft het recht om daar over te oordelen. En als het om seks gaat, is het een must dat dit met wederzijdse instemming en respect gebeurd. Het is belangrijk dat het thema seks besproken en genormaliseerd wordt. In het onderwijs, maar ook in huis.

Ik heb ook een aantal berichten ontvangen van mannen. Er was een enkeling die aangaf dat zij het positief vonden dat hier aandacht aan wordt besteedt. Maar er waren meer mannen die door de campagneposters opgewonden raakte en mij vervolgens seksueel getinte berichten stuurden. De zinnen hebben waarschijnlijk iets getriggerd, waardoor er een kortsluiting ontstond om de tekst van de posters verder te lezen. Maar ook in deze berichten las ik duidelijk terug dat respect geen plek heeft.

Ik ben blij met de beweging en de gesprekken die zijn gevoerd, zowel online als offline, maar het was toch voor veel mensen moeilijk om openlijk hun stem te laten horen. Dit alles heeft voor mij bevestigd dat er nog een hele lange weg te gaan is betreft deze kwestie.
Mensen worden monddood gemaakt door hokjesdenken en daar moeten wij nu echt van af. Want zolang mensen zich niet veilig voelen kunnen verhalen niet verteld en gehoord worden.

Dus aan de mensen die oordelen.. Ik hoop dat je je hart en geest zacht kan maken en je hart openstelt voor de vrouwen en mannen die seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting hebben meegemaakt. Die te kampen hebben met onveiligheid, wanhoop en schuldgevoelens. En mocht je dit niet willen, mocht je hier niet voor open staan, raad ik je aan om mij zeker te blijven volgen. Want ik blijf shockeren, ik blijf benoemen en het belangrijkste, mijn stem blijf ik gebruiken en laat ik horen. En wie weet hoor je deze op een dag niet alleen, maar luister je er ook naar.

Meera Nankoe
https://www.facebook.com/stage.stories
www.instagram.com/stageandstories

 

#LetsTalkAboutYES #AmnestyNL #stageandstories #consentisaconversation #vraagmijnja #wiljijseksmetmij #neeisnee #seksueleprikkels #neezeggenjavragen #behoefte #dwang #verplichting #aannames #seks #taboe #verkrachting #schuld #schaamte #verzet #instemming #consent #respect

Deel dit artikel op social media!

Related posts

Laat een reactie achter