Laten we vrouwenbesnijdenis samen stoppen!

Stel je voor, je verliest je zus en twee nichtjes aan de gevolgen van hun vrouwenbesnijdenis. Dit overkwam Waris Dirie (1965), zij werd op vijfjarige leeftijd ook besneden maar zij overleefde deze ingreep wel. Toen haar vader haar wilde uithuwelijken aan een 61-jarige man, is zij op haar dertiende gevlucht uit haar nomadenstam in Somalië. Ze is uiteindelijk in Londen terechtgekomen en heeft daar een carrière als schrijfster en model opgebouwd. Door haar bekendheid heeft ze bewustzijn kunnen creëren over vrouwenbesnijdenis. Haar verhaal is terug te zien in de autobiografische film Desert Flower.
Deze ingreep wordt vaak vrouwenbesnijdenis genoemd maar vrouwelijke genitale verminking (VGV) is de juiste benaming hiervoor. Er zijn meerdere vormen van VGV, zo kan de clitoris (gedeeltelijk) verwijderd worden, hetzelfde geldt ook voor de kleine en grote schaamlippen. Als de schaamlippen verwijderd zijn, kunnen de overgebleven delen aan elkaar vastgenaaid worden om de vaginale opening te vernauwen. VGV vindt meestal plaats tussen het vijfde en vijftiende levensjaar van het meisje. Het wordt vaak in een besloten kring uitgevoerd door een vrouwelijk persoon. De gebruikte materialen zijn meestal onhygiënisch, VGV kan dan ook dodelijk aflopen.

Het komt het vaakst voor in Afrikaanse landen maar op kleinere schaal ook in het Midden-Oosten en Azië. De gedachte achter deze ingreep is dat vrouwen maagd zullen blijven tot hun huwelijk en dat hun bruidsschat meer waard zal zijn. Ook is er een gedachte dat de man meer genot zal ervaren bij geslachtsgemeenschap.

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen meisjes genitaal verminkt. In Nederland leven er bijna 30.000 vrouwen die slachtoffer zijn geworden van deze ingreep. Er lopen hier jaarlijks 40 tot 50 meisjes kans om genitaal verminkt te worden. Dit gebeurt vaak als ze op vakantie zijn in hun land van herkomst omdat VGV in Nederland verboden is.

Ondanks deze hoge cijfers, is er toch vooruitgang. Vergeleken met dertig jaar geleden is de kans op VGV met 33% gedaald en hebben dertien landen deze ingreep strafbaar verklaard. Dit neemt echter niet weg dat het in veel landen nog voorkomt, vandaar dat verschillende organisaties zich inzetten voor dit probleem. Zo heeft Unicef een programma opgericht om slachtoffers te helpen en zet Plan Nederland zich in om voorlichting te geven aan meisjes, ouders en traditionele besnijders. Zij zijn vaak onwetend over de gevolgen van VGV.

Om bewustzijn te creëren over de huidige situatie rondom VGV, heeft het Inter African Commitee de Zero Tolerance Day uitgeroepen. Ieder jaar wordt er op 6 februari stilgestaan bij VGV en wordt er gezocht naar verbeterpunten. Landelijk expertisecentrum Pharos organiseert vandaag een conferentie over leiderschap om het vrouwelijke welzijn te bevorderen. Het doel is namelijk om 2030 VGV-vrij te krijgen. Zelf kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief bij Plan Nederland zodat je op de hoogte wordt gehouden over hoe je je kunt inzetten tegen VGV. Hopelijk zal er in 2030 een wereld zijn zonder vrouwelijke genitale verminking, samen kunnen we het stoppen!

Gepubliceerd door Miss Awareness
6 februari 2020, Den Haag

Deel dit artikel op social media!

Related posts