Hindoe feestdagen

De hindoekalender bestaat al sinds de Veda’s werden geschreven en heeft daarna diverse ingrepen en aanpassingen ondergaan.

Het hindoeïsme kent verschillende soorten vieringen. Zo zijn er de seizoensfeesten zoals Holi, in de lente en Divali in het najaar, waarbij de goden een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er feestdagen die uitsluitend aan de goden gewijd zijn.

In totaal vinden we op de hindoekalender maar liefst 174 festiviteiten voor het hele jaar vermeld. Doorgaans worden er achtentwinitg tot dertig daarvan gevierd; de meesten thuis in besloten kring. Dat geldt ook voor een aantal herdenkingen en jaardagen. De buitenstaander zal er niet veel van merken: hindoes zullen die dag bepaalde vereringen doen of speciaal voedsel nuttigen. Vaak hebben die vieringen het welzijn van voorouders, familie en vrienden als thema. Andere festiviteiten krijgen iets meer algemene aandacht.

Hindoeïsme

 
Vasant Panchami
Met dit feest luidt men de komst van de lente in. Op de vijfde dag van de elfde maand (Magha) van de hindoeïstische kalender wordt een begin gemaakt met het opbouwen van de holika. Dit is een brandstapel die aan de vooravond van het naderende Holi-feest onder grote belangstelling in brand wordt gestoken. 
 
14 februari 2024
2 februari 2025
 
Maha Shivaratri
Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivaratri (ook: Mahashivaratri) gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.

9 maart 2024
26 februari 2025
 
Holika Dahan
De avond voor Holi, de laatste dag van de maand Phalguna. Op deze dag verbrandt men de tevoren geplante Holika, welke het kwade symboliseert. Laatste dag van het Hindoejaar bij de Purnimanta-rekening. 
24 maart 2024
13 maart 2025
 

Holi
Holi Phagwa. In februari/maart, op de eerste dag van de maand Chaitra, vieren hindoes Holi. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. Een belangrijke feestdag in grote delen van India en andere landen met een grote hindoeïstische gemeenschap. In Suriname is dit een nationale feestdag.

25 maart 2024
14 maart 2025
 
Chaitra Navratri
Navratri (eerste periode). 1-9 Sukla Chaitra. Navratri (ook: Navaratri of Navaratra) vindt jaarlijks in maart / april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina in september / oktober) zal duren. 

9 t/m 17 april 2024
30 maart t/m 7 april 2025
 
Rama Navami
Op 16 april 2024 wordt Rama Navami gevierd, de geboortedag van Rama. Hij was de incarnatie van god Vishnu als een perfecte mens. 
 
16 april 2024
6 april 2025

Hanuman Jayanti
Op 23 april 2024 wordt door hindoes wereldwijd ‘Hanuman Jayanti’ gevierd. Viering van de geboortedag van de apengod Hanuman. Hij was de trouwe volgeling en helper van Rama uit de Ramayana.
 
23 april 2024
12 april 2025

Nag Pantsjami
Meestal eind juli / begin augustus. Nag Pantsjami (ook Nag Panchami) wordt twee keer vlak achter elkaar gevierd: in de meeste delen van India op de vijfde dag van de lichte helft van de maand Sravana (5 Sukla Sravana). In de deelstaat Gujarat (in het westen van India) wordt dit feest ca. 14 dagen later gevierd, op de vijfde dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada

9 augustus 2024
29 juli 2025
 
Raksha Bandhan
Raksha Bandhan valt jaarlijks op de volle maan in Sravana (meestal in augustus). Het is een feest voor broers en zussen. De zus zoekt haar broers op en bindt een beschermkoord om diens pols. De broer wordt dan geacht een geschenkje te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Dit feest vindt plaats in de maand sravana (2e helft van de maand augustus), op de dag wanneer het volle maan is. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken.

19 augustus 2024
9 augustus 2025
 
Krishna Janmashtami
Een hindoe feest waarbij op de zevende en achtste dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada de geboorte van Krishna wordt herdacht.

26 en 27 augustus 2024
15 en 16 augustus 2025
 
Ganesh Chaturthi 

Verering van de god Ganesha, bekend geworden als de melkdrinkende godheid. Ganesh Chaturthi is een hindoeïstische feestdag ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.

6 september 2024
26 augustus 2025
 
Radha Ashtami
Radha Ashtami wordt herdacht als geboortedag van godin Radha 
11 September 2024
 
Pitra Paksj
Pitra Paksh of Pitru Paksha. De donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina. Duurt meestal 16 dagen en begint met de volle maan van de maand Bhadrapada en eindigt met de nieuwe maan van Asvina (september / oktober). Het is de tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries).

17 september t/m 2 oktober 2024
7 t/m 21 september 2025
Navratri
Navratri (ook: Navaratri of Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord ‘Navratri’ is samengesteld uit twee woorden: ‘nava’ (negen) en ‘ratri’ (nachten).Na Pitra Paksj begint de tweede Navratri: negen dagen durende festiviteiten, die afgesloten worden met Dussehra (Vijaya Dashami).

3 t/m 11 oktober 2024
22 september t/m 1 oktober 2025
 
Dussehra
Het einde van Navratri en wordt op de negende / tiende dag gevierd. Festival waarin de opvoering van van de Ramayana een centrale plaats inneemt.Viering van de overwinning van het goede (in de vorm van Shri Rama) op het kwaad (de demonenkoning Ravan) in de wereld.
12 oktober 2024
2 oktober 2025
 
Divali
Divali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

1 november 2024
21 oktober 2025
 
Gita Jayanti
Meestal in december. Op de elfde dag van de lichte helft van de maand Margasirsha. De dag van de Bhagavad Gita, het ‘Lied van de Heer’.
 
11 december 2024
 
Deel dit artikel op social media!

Related posts