Free Heri Heri For All tijdens Keti Koti op 1 juli

Op 1 juli a.s. vindt ‘Free Heri Heri For All’ plaats. Free Heri Heri For All is ontwikkeld door KIP Republic ter nagedachtenis van het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden. De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar meer dan 20.000 Heri Heri gerechten worden uitgedeeld in acht provincies. Free Heri Heri verenigt de samenleving ter nagedachtenis aan het slavernijverleden.

Keti Koti

1 juli 1863 is een dag die in de Nederlandse geschiedenis staat gegrift: op deze historische dag vond de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden plaats. Tegenwoordig vieren we deze dag onder de naam Keti Koti, wat staat voor ‘verbroken ketenen’. Waar verschillende groeperingen samenkomen om het complexe verleden te herdenken, gaat Free Heri Heri For All een stapje verder door eten, kunst, cultuur en mensen met elkaar te verbinden. Het doel is om op een verbindende manier, vanuit de samenleving de afschaffing te herdenken en te vieren.

Heri Heri For All verbindt het slavernijverleden met het hier en nu

Bereid volgens het originele recept van de familie Kip, stomen verschillende chefs zich klaar om de 20.000 maaltijden te realiseren. De kleurrijke presentatie van het gerecht is te danken aan de frisse blik van Joris Bijdendijk, bekend van Restaurant Wils en RIJKS. Heri Heri is een Surinaams gerecht, ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en wat werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, zoute vis (bakkeljauw) en ei. Deze combinatie zorgt voor een uniek smaakpallet, wat ook de reden is dat Heri Heri tegenwoordig wordt beschouwd als delicatesse.

Dit jaar zal Free Heri Heri op 30 juni en 1 juli in 10 provincies duizenden Heri Heri maaltijden door heel Nederland uitdelen.

Meer informatie over de activiteiten is terug te vinden op de websites van de desbetreffende deelnemende partijen. Voor een volledige lijst van de afhaallocaties, raadpleeg de website.

Website: Free Heri Heri For All.

Related posts

Laat een reactie achter