Donderdag 4 november vieren we Diwali met de aanwezigheid van het Licht, in ons en om ons heen. Want het Licht is het symbool van Kennis, Bevrijding, Geestelijke verlichting en natuurlijk Lakshmi Maa met Haar warmte en Haar liefde.
Moge Lakshmi Maa ons zodanig verlichten,
dat het duistere geen plek meer zal hebben in ons leven.
Moge Lakshmi Maa ons zodanig verwarmen,
dat wij een ander niets anders hebben te bieden dan haar warmte en Haar licht.
Moge Lakshmi Maa ons zodanig omarmen, dat wij in gelukzaligheid,
in een ieder Haar evenbeeld zullen zien, en Haar omhelzing door kunnen geven!
Jay Laksmi Maa!
Voor diegenen die de dia’s aansteken bij zonsondergang, zijn dit de bijhorende tijden;
Nederland om 17:05
Suriname om 18:21
De tijden van de zonsondergang zijn de vedische tijden. Hierbij wordt niet naar de rand van de zon, maar naar het middelpunt van de zon gekeken.
De mantra om de dia’s aan te steken;
ॐ लक्ष्मी करो तु कल्याणं आरोग्यं सुख संपदम्।
मम शत्रु विनाशाय दीपज्योतिर नमोऽसतुते॥
AUM Lakshmi karo tu kalyaanam, aarogyam sukha Sampadam |
mama shatru vinaashaaya, deepa jyotir namostute ||
Oh Lakshmi Maa, U bent de bron van ware geluk,
de Vernietiger van alle ziekten en de brenger van voorspoed.
Oh Maataa, alstublieft, helpt U mij om al mijn innerlijke vijanden te vernietigen.
We buigen voor dit licht, wat als symbool staat voor uw aanwezigheid.
Mantra en gebed tot Laksmmi Maa
ॐ असतो मा सद्गमय । तमसो मा ज्योतिर्गमय ।
मृत्योर्मा अमृतं गमय ॥
Om Asato Maa Sad-Gamaya | Tamaso Maa Jyotir-Gamaya |
Mrtyor-Maa Amrtam Gamaya ||
Van Onwaarheid, Leid Mij Naar Waarheid
Van Duisternis, Leid Mij Naar Licht
Van Dood, Leid Mij naar onsterfelijkheid
Subh Diwali
🪔 Divali 2021 🪔 – Frits
“De zichtbaarheid van de Hindostaanse gemeenschap in Nederland.”
🪔 Zoals velen van jullie weten, was het gisteren ‘Divali’ of ‘Deepavali’ (ook wel bekend als het lichtjesfeest). In het kort komt het erop neer dat de overwinning van het goede (het licht) op het kwade (de duisternis) wordt gevierd, waarbij de aangestoken ‘diya’ het licht in de duisternis is. Over de gehele wereld is dit feest gevierd, waaronder ook door mensen uit de Hindostaanse gemeenschap in Nederland.
🪔 Vaak wordt er gesproken over de mate van zichtbaarheid van Hindostanen in Nederland. Deze zichtbaarheid zou relatief gezien minder groot zijn dan die van andere bevolkingsgroepen in Nederland. Wel, in het kader van Divali 2021 heeft de Hindostaanse gemeenschap in Nederland zich wel degelijk laten zien! Van optochten tot aan shows en van festivals tot aan concerten; er kwam de afgelopen week van alles voorbij! Hieronder een aantal voorbeelden (niet-limitatief):
▶️ Het op de NPO 2 uitgezonden televisieprogramma ‘De Diwali Show’ met o.a. Narsingh Balwantsingh, Roué Verveer en zangeres Madhu Lalbahadoersingh.
▶️ Met dank aan Haags gemeenteraadslid Janice Roopram en stichting Sewa 1473 een Divali-viering op het Paul Krugerplein in Den Haag met een murti (beeld) van Lakshmi (deze viering heeft De Telegraaf gehaald).
▶️ Een Divali-concert in ‘Theater Amare’ te Den Haag met o.a. muziek van Denise Jannah (ook werd aldaar een diya aangestoken door de ambassadeurs van India en Suriname in Nederland tezamen met de burgemeester van Den Haag).
▶️ De door stichting APNA georganiseerde ‘Divali Familieshow’ in het ‘Theater Zuidplein’ te Rotterdam met o.a. SR-music (Soerin Ramkhelawan), nachania Varun Kajal en de presentatoren Sandip Ramlal en Joy Sewpersad.
▶️ Het jaarlijkse ‘India Diwali Festival’ in Amstelveen met o.a. een dansoptreden van Desi Steps en presentatie door Joy Sewpersad en Zhunaysha Gajadhar.
▶️ Een door Ashvita Bisai en Dhiraj Sital georganiseerde Divali fakkeltocht met aansluitend een educatief programma in Amsterdam.
▶️ Een door stichting Laxmi georganiseerd Divali-concert in ‘Theater het Kruispunt’ te Barendrecht met o.a. de zangers Lucky Singh en Diepak Ramjiawan en dansschool Laxmi.
▶️ Een Divali-viering op de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag met optredens van de leerlingen voor ouderen, alsook een Divali-optocht.
▶️ Het op dit moment bezig zijnde ‘Divali Festival’ in ‘Theater De Meervaart’ te Amsterdam met o.a. zangeres Rani Datai en zanger Berry Damri.
ℹ Tevens is Divali dit jaar dankzij stichting APNA in de Nederlandse inventaris van immaterieel erfgoed bijgeschreven (Ranjan Akloe, dank voor deze informatie)!
🙏 Wat ben ik als Hindostaan toch TROTS op de Hindostaanse gemeenschap in Nederland! Trots dat ze Divali op deze manier zichtbaar heeft gemaakt. Trots dat ze de Hindostaanse cultuur op deze manier heeft zichtbaar gemaakt. Trots dat ze de Hindostaanse gemeenschap op deze manier heeft zichtbaar gemaakt!
Meer dan 900.000 dia’s verlichten Ayodhya in India. Het is een wereldrecord! De lichtjes horen bij Diwali, een van de belangrijkste feesten uit het Hindoeïsme.