De juiste kaart van Suriname

Er wordt nog steeds een verkeerde landkaart van Suriname gebruikt. Dit is zowel nationaal als internationaal het geval.

In een interview met de Communicatie Dienst Suriname verwees de minister naar een brief die bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is geschreven door toenmalige premier Joop den Uyl. ‘’Daarin staat exact beschreven hoe de grenzen van Suriname lopen.  En dat zijn andere grenzen dan die op de kaart die recentelijk door Nederland is gebruikt. Het is ook belangrijk voor ons dat wij internationaal erop toezien dat de landsgrenzen van Suriname gerespecteerd worden. Dat is duidelijk gemaakt aan de ambassadeur en hij gaat dat overbrengen.” aldus de minister in onder meer de Waterkant.  Volgens de minister moet Suriname hier, ondanks de vriendschappelijke betrekkingen, principieel in zijn.

TIGRI GEBIED

Het gaat vooral en onder meer om het Tigri gebied, al 150 jaar een door Suriname en Guyana betwist gebied in het zuidwesten van Suriname, ter grootte van 15.000 vierkante kilometers (1/3 van de oppervlakte van Nederland).  Het gebied is in een driehoek vorm ingeklemd tussen de Boven Corantijn rivier en de Coeroenie rivier. Volgens Suriname loopt de grens met Guyana langs de westoever van 724 kilometer lange Corantijn en Boven Corantijn rivier. Van de Braziliaanse grens tot aan de uitmonding in de Atlantische Oceaan dus. Guyana ziet dat anders. Volgens dat land buigt de grens oostwaarts mee met de Coeroenie rivier  en behoort het Tigri gebied tot haar grondgebied.

Het gebruiken van de juiste kaart, met duidelijke grenzen, moet helpen het bewustzijn over de omvang van het Surinaamse grondgebied alsook het nationaal gevoel te verhogen. Verder komt het regelmatig voor dat buurland Guyana kaarten publiceert, waarbij het Tigrigebied wordt aangegeven als te zijn behorend tot Guyana.

https://www.facebook.com/SurinameCentral

 

 

Deel dit artikel op social media!

Laat een reactie achter