Boekpresentatie De Goudsmid

Marginalisering en veerkracht van een Hindostaanse familie
In het Suriname van de jaren zestig is Parmeswar Gowricharn een gerespecteerde goudsmid met een tevreden klantenkring. Maar de verhuizing naar een andere wijk, die een stap hogerop had moeten betekenen, zorgt juist voor meer problemen. Afgesneden van zijn klantenkring wordt het voor de goudsmid steeds moeilijker om aan werk te komen. Hij marginaliseert en raakt verslaafd aan alcohol. Hoe reageert de Hindostaanse gemeenschap, waarin maatschappelijk aanzien en succes zwaar wegen, op deze sociale daling? Hoe reageren de gezinsleden?

Ruben Gowricharn, zoon van de goudsmid, analyseert de marginalisering van zijn ouderlijk gezin en legt een aangrijpende geschiedenis bloot van werkdrift, kwetsbaarheid, incasseringsvermogen en veerkracht.

Livestreaming: Boekpresentatie De Goudsmid i.h.k.v. Hindostaanse Immigratiedag
5 juni 16.00 u NL tijd en 11.00 SUR tijd

Dr. Jaswina Elahi en Prof. dr. Michiel van Kempen gaan in gesprek met de auteur prof. dr. Ruben Gowricharn. In De Goudsmid analyseert Ruben Gowricharn zijn familiegeschiedenis en bespreekt zonder terughoudendheid pijnlijke kwesties als neerwaartse sociale daling, verslaving en zelfdoding. Naast de analyse van zijn ouderlijk gezin belicht hij de gevolgen van de marginalisatie voor latere generaties. Ook de veerkracht van de gezinsleden komt aan de orde. De besproken sociale vraagstukken doen zich vaker voor in de Hindostaanse gemeenschap en passen om in de traditie van de Hindostaanse immigratie belicht te worden.

Met een reflectie van: Kathleen Ferrier, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie en oud-Tweede Kamerlid.

Met bijdragen van: Siela Ardjosemito-Jethoe, Roshan Dewnarain, Jinny Gayadien, Iwan Leeuwin, Hariette Mingoen en Shantie Singh.

De muzikale omlijsting van veerkracht wordt verzorgd door Saheb Music.

Bekijk de Livestream op:
https://www.laaktheaterthuis.nl/nl/online-boekpresentatie-de-goudsmid-marginalisering-en-veerkracht-van-eenhindostaanse-familie

Reserveer boek

https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789462497054/de-goudsmid 

 

Spread the love

Related posts

Leave a Comment